U šta se pretvara priča o arhivi?

Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U šta se pretvara priča o arhivi?

Beograd -- Bezbednosno-informativna agencija demantovala je navode Vladimira Popovića o arhivi DB-a.

BIA je demantovala navode Popovića u emisiji "Insajder" da je direktor BIA Rade Bulatović arhivu DB-a odneo stranoj obaveštajnoj službi i da je izjavio da je to uradio neko od njegovih prethodnika. U saopštenju BIA se navodi da nove neistinite izjave Popovića predstavljaju nastavak kampanje čiji je cilj diskreditacija BIA-e kao važne državne institucije.

BIA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demantuje optužbe i da je Bulatović predao izveštaj Agencije za 2003. stranoj obaveštajnoj službi i da su pojedini službenici BIA pokušali da stupe u kontakt s predstavnicima vlasti kako bi pružili dokaze da je direktor BIA predao poverljiva dokumenta stranoj službi.

Nekad i sad: Milorad Mirčić

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za bezbednost Milorad Mirčić izjavio je u petak, 18. februara, da je Odbor od BIA dobio samo usmeni odgovor. "Odbor ne može da se upušta u procene dok ne dobije pisano obrazloženje. Izvesno je da se izjava, koja se odnosila na iznošenje dokumenata, odnosila na period u 2001, kada je na čelu BIA bio Goran Petrović, a na čelu MUP-a Duško Mihajlović. Nama kao Odboru ta izjava ne znači ništa. Mi ćemo tražiti odgovornost onih koji su to radili, ako su radili, na osnovu tih informacija pokrenućemo ispitivanje svega onoga što je izneto kao sumnja u rad BIA", rekao je tada Mirčić, objašnjavajući da je to usmena informacija dobijena od prvog čoveka BIA Radeta Bulatovića.

Međutim, posle saopštenja BIA u kojem su demantovane te Mirčićeve tvrdnje i tvrdnje Vladimira Popovića, B92 je od predsednika Odbora pokušao da dobije odgovor na pitanje da li je i šta Bulatović usmeno njemu rekao. "Pa nećemo sada da pravimo vrteške, da se vrtimo u krug, šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj, imena i prezimena, suvišne reči. To je nebitno. Ovde se radi o ozbiljnoj ugroženosti bezebednosti države", rekao je Mirčić u utorak.

Reagovalo tužilaštvo

U međuvremenu, Okružno javno tužilaštvo traži od BIA obaveštenja o predaji arhive te službe obaveštajnoj službi SAD. Popović je u pismu dostavljenom Tužilaštvu ranije optužio šefa BIA za krivično delo špijunaže zbog predavanja kompletne arhive DB-a obaveštajnoj službi SAD.

Šta je špijunaža...

Bivši savetnik ministra policije za pitanje bezbednosti Božo Prelević za B92 kaže da krivično delo špijunaže i odavanje državnih tajni, po članovima 128. i 129. Osnovnog krivičnog zakona, pre svega podrazumeva da neko bez znanja države, starešina, praktično tajno iznosi podatke i dostavlja ih drugoj državi ili drugoj obaveštajnoj službi. "To jeste klasični oblik špijuniranja ili odavanja državnih tajni", kaže on.

Prelević, međutim, dodaje da među tajnim službama postoji uobičajna razmena podataka, ali napominje da se to čini uz saglasnost nadležnog ministra, predsednika Vlade ili državnog tela zaduženog za pitanja bezbednosti. Ipak, javnosti nije poznato da li je neko iz sadašnjeg ili prethodnog državnog vrha odobrio iznošenje arhive DB-a. Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalo, na primer, obično javnosti saopšti da je neke državne funkcionere oslobodio obaveze čuvanje državne tajne ili Tribunalu dostavi poverljiva dokumenta.

...a šta saradnja

Stručnjak za pitanja bezbednosti Bogoljub Milosavljević kaže da razmena podataka obaveštajnih službi nije neubičajna, ali da se pod tim pojmom ne podrazumeva iznošenje kompletne arhive. "Predaja ili iznošenje arhive bilo koje službe je nešto što je nezamislivo, to ne može da se dogodi dok neka zemlja postoji", kaže on.

BIA je saopštila da odgovorno tvrdi da je reč o neistinama na osnovu kojih je isfabrikovana medijska kampanja protiv BIA, s ciljem ruiniranja rada i umanjenja nesumnjivog značaja rezultata rada Agencije. "Tražimo od pravosudnih organa da odmah reaguju i taj takozvani slučaj što pre privedu kraju", saopštava BIA.

Dragan Jočić ne veruje

Ministar policije Srbije Dragan Jočić kaže da ne veruje da je bilo iznošenja dokumenata Bezbednosno-informativne agencije.

Jočić je ocenio da je priča o iznošenju tajnih dokumenata lansirana da bi bilo otvoreno političko polje za određene ljude i novu političku opciju u Srbiji, a koja bi na osnovu intervjua Vladimira Popovića za B92 trebalo da skrene pažnju na sebe.

"Ceo slučaj iznošenja arhive ja bih sveo na pitanje tajni, a kada govorimo o tajni i osvemu što se desilo u protekla dva dana, to me podseća na neka stara vremena, vremena blokovske podele, pa onda jedna zemlja drugoj ili špijuni iz jedne zemlje drugoj zemlji daju određene tajne. Pitanje tajni i takav način prenošenja tajni potpuno je izlišno u ovom dobu i vremenu globalizacije i tehnologije, to je potpuno nemoguće na taj način, bez obzira na to je pokušao ili da je činio. Ja mislim da tajne nisu iznošene."

Na pitanje da li to znači da misli da ih nije iznosio Rade Bulatović ili da ih nije iznosio niko, Jočić je odgovorio: "Mislim da ih niko nije iznosio."

Polt: Politika SAD da ne komentariše

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt nije želeo da komentariše Popovićeve navode. ''Politika SAD je da nikada ne komentariše pitanja vezana za obaveštajne službe drugih zemalja", kaže Polt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.