Izvor: B92, 02.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredini po otvorenosti budžeta

Beograd -- Srbija se nalazi na sredini liste međunarodnog istraživanja o otvorenosti budžeta kojim je bilo obuhvćeno 85 država, objavio je sajt "Open badžet indeks".

Srbija je prvi put obuhvaćena istraživanjem, a zauzimanjem mesta u sredini liste, sa 45 poena, našla se ispred Albanije i BiH, ali ispod Makedonije, Bugarske i Hrvatske.

Najbolje plasirane, odnosno države sa širokom obaveštenošću o otvorenosti budžeta su Velika Britanija, Južna Afrika, Francuska, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Novi Zeland i SAD, dok su Ruanda, Sudan, Demokratska Republika Kongo, Ekvatorijalna Gvineja i Sao Tome i Principe na začelju liste zbog "nikakve otvorenosti budžeta".

Kako je saopštila organizacija Transparentnost Srbija, istraživanje se sastojalo od 91 pitanja na osnovu kojih su istraživani kvantitet i vrste informacija koje su dostupne javnosti u ključnim dokumentima, a odnose se na pripremu, izvršenje i kontrolu državnog budžeta u pojedinim zemljama.

U saopštenju je navedeno da, iako broj dostupnih budžetskih informacija u Srbiji raste, nezadovoljavajući plasman za 2007. godinu je uzrokovan činjenicom da Srbija nema praksu provere završnog računa budžeta i da se budžet delimično pravi po programima tek od 2008. godine.

"Povećanje javnosti budžetskih procesa je efikasno sredstvo u borbi protiv korupcije i jedan od preduslova za efikasnije korišćenje sve oskudnijih finansijskih resursa", istaknuto je u saopštenju.

Ta organizacija, koja je učestvovala u istraživanju, najavila je da će tokom narednih sedmica organizovati i podrobnije predstavljanje nalaza tog istraživanja i problema koje treba otkloniti kako bi javnost podataka o načinu trošenja novca poreskih obveznika Srbije bila veća.

Transparentnost Srbija smatra da bi od velike koristi bilo učestvovanje predstavnika relevantnih državnih organa, a pre svega Ministarstva finansija, Odbora Skupštine Srbije za finansije, Državne revizorske institucije i Poverenika za informacije od javnog značaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.