Izvor: Blic, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U politici je potrebna odgovornost

U politici je potrebna odgovornost

Još nisam odlučio da li ću se ponovo kandidovati za predsednika Gradskog odbora DS. Ti izbori će se održati sredinom februara, a pravo da se kandiduju imaju svi članovi stranke u gradu - kaže za 'Blic' funkcioner DS Dragan Đilas, koji je prekjuče podneo ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora stranke. Objašnjavajući zašto se odlučio na ostavku, on kaže da je obećao da će otići sa te funkcije ukoliko DS ne pobedi na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beogradu.

- DS je na izborima osvojio najbolji rezultat u istoriji, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. U glavnom gradu dobili smo sto hiljada glasova više nego 2003. godine. Međutim, činjenica je da sam obećao ostavku ukoliko u Beogradu ne budemo prvi, a pošto se zalažem za odgovornost u politici, podneo sam ostavku - kaže on.

Na pitanje da li je tačno da ga je rukovodstvo DS, uključujući i predsednika Borisa Tadića, ubeđivalo da odustane od ostavke, Đilas ističe da je od Tadića i celog rukovodstva stranke dobio podršku za ono što radi, te da Tadić smatra da je stranka postigla sjajan rezultat i u Srbiji i u Beogradu.

Đilas je uveren da će na lokalnim izborima pokazati uspešnost rada gradskih vlasti.

- Ne treba povlačiti analogiju između republičkih i lokalnih izbora. Građani su zadovoljni sadašnjom vlašću u Beogradu koju čine DS, DSS i G17 plus, jer su te stranke na parlamentarnim izborima osvojile 450.000 glasova, dok su socijalisti i radikali dobili zajedno oko 300.000 - kaže Đilas.

Vršilac dužnosti predsednika beogradskog odbora DS Zoran Alimpić izjavio je da je njegov prevashodni zadatak da u 'kratkom periodu' organizuje skupštinu ili direktne izbore za novog predsednika Gradskog odbora.

Lj. B. Kompromis je da Đelić bude premijer

Đilas je za B92 izjavio da je stav DS da mora da ima premijersko mesto i ministarstva koja odlučuju o najznačajnijim stvarima, dodajući da je to za tu stranku kompromis.

'Koštunica će biti krivac ukoliko do dogovora o formiranju vlade ne dođe, ako bude insistirao na mestu premijera', rekao je Đilas. Na pitanje šta misli o mogućnosti da DSS podrži manjinsku vladu DS, on je naglasio da smatra da Srbija treba da ima snažnu vladu četiri godine, koja neće funkcionisati po feudalnom principu.

On je dodao da ne bi voleo da dođe do ponavljanja izbora, ali da nije 'jedan od onih koji će reći - budite sigurni da nećete imati nove izbore u Srbiji'. On je naglasio da predsednik Tadić ne treba da da mandat SRS da pokuša da formira vladu, jer bi tako Srbija izgubila bar mesec dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.