U februaru ukidanje blanko ostavki

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U februaru ukidanje blanko ostavki

Beograd -- Blanko ostavke biće ukinute na vanrednoj sednici Skupštine Srbije u februaru, izjavila je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

"Dok ne budemo u zakon ugradili rečenicu koja će suštinski značiti ukidanje blanko ostavki, ne možemo reći da smo to formalno uradili", istakla je ona.

Iako je iz DS-a najavljeno da će promene blanko ostavki biti učinjene izmenom zakona, predsednica Skupštine kaže da će parlament najpre ukinuti blanko ostavke, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se onda razgovarati i o izbornim zakonima.

Iako ni u Poslovniku parlamenta ni u Zakonu o Narodnoj skupštini ili o izboru narodnih poslanika nije napisano da su blanko ostavke ukinute, jasno je da one i ne postoje u praksi, rekla je Đukić Dejanovićeva.

"Život to potvrđuje u praksi. Neki poslanici su napustili svoje poslaničke klubove, a funkcionišu samostalno, te ne postoji njihova obaveza da vrate te ostavke”, kazala je Đukić Dejanovićeva.

"Lideri političkih stranaka treba da se dogovore šta će staviti na papir kao polaznu osnovu za izmenu izbornog zakona i to je postupak koji će očigledno trajati nešto duže nego ukidanje blanko ostavki”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Predsednica je navela da će se o izmenama i dopunama izbornih zakona razgovarati u nedeljama i mesecima koji predstoje.

Ona je izjavila da će vanredna sednica Skupštine Srbije biti sazvana u februaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.