U Štrpcu plaćaju paušal i čekaju struju

Izvor: Politika, Beta, 30.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Štrpcu plaćaju paušal i čekaju struju

Ključevi trafo-stanice predati američkom kontingentu Kfora, ali zgrada EPS-a nije predata KEK-u

Posle potpisivanja kolektivnog ugovora sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK) i početka naplate paušala od 26 evra po domaćinstvu ispunjeni su svi uslovi da oko 13.000 Srba i 3.500 Albanaca u opštini Štrpce posle mesec dana dobije električnu energiju.

Višenedeljni pregovori, prebacivanje odgovornosti i nizanje novih uslova okončani su juče, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je predsednik opštine Stanko Jakovljević potpisao kolektivni sporazum, ali i pošto je KEK odustao od zahteva da se zajedno sa trafo-stanicom preda i upravna zgrada Elektroprivrede Srbije. Kako za „Politiku” kaže predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović ključevi trafo-stanice u utorak su predati američkom kontingentu KFOR-a, a oni su ih potom dali predstavnicima KEK-a.

„Trenutno je status 14 radnika EPS-a neizvestan, odnosno još se ne zna da li će oni raditi sa radnicima KEK-a, ali je sigurno da neće izgubiti posao u okviru EPS-a”, rekao je Mihajlović, koji u sali opštine nadgleda plaćanje paušala za mesečni utrošak električne energije sa mobilnom ekipom KEK-a. Tokom dana, uz pratnju Kosovske policijske službe, još osam ekipa KEK-a po selima je naplaćivalo dogovoreni iznos.

I pored toga što je odziv za plaćanje veliki Mihajlović juče nije mogao da kaže da li će KEK čekati da 70 odsto domaćinstava plati paušal ili će odmah uključiti električnu energiju,a da se naplata nastavi.

Za tešku situaciju oko 15.000 stanovnika koji mesec dana žive bez struje državni sekretar u Ministarstvu za KiM Zvonko Stević optužio je Euleks i naveo da postizanje dogovora odlažu dvojica Amerikanaca, savetnici u KEK-u,koji stalno nastupaju sa novim zahtevima. Jedan od poslednjih bio je da se KEK-u na korišćenje preda i upravna zgrada EPS-a u ovom mestu, što je srpska strana odbila.

Stević je naveo da je Euleks nadležan za regulisanje snabdevanja električnom energijom na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i plana od šest tačaka, konkretno dela koji se odnosi na infrastrukturu.

B. Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Euleks tvrdi da nije dobio predlog Beograda

Portparol Euleksa Karin Limdal juče je u izjavi za „Politiku” negirala da je Beograd Euleksu dostavio bilo kakve predloge rešenja. Ona je ponovila da Euleks, kao misija vladavine prava, nije nadležan za probleme u vezi sa električnomenergijomna Kosovu.

Dan ranije uintervjuu za „Politiku” državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević rekao je da je radna grupa vlade u stalnom kontaktu sa Euleksom i KEK-om, kao i da je on, u ime ministarstva, predao predloge srpske strane za rešavanje krize sa strujom predstavnicima Euleksa i KEK-a.

Na pitanje da li je Euleks upoznat sa ovim predlozima i kakav je njihov stav u vezi sasrpskim predlogomda drugi provajder posreduje u regulisanju prometa i naplate električne energije za srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo, Limdal je odgovorila „Beograd nije dostavio Euleksu nikakavpredlog o alternativnom provajderu električne energije, kako je naveo državni sekretar Stević”.

[objavljeno: 31/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.