U Srbiji postoji 106 političkih stranaka

Izvor: Blic, 31.Okt.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji postoji 106 političkih stranaka

U Srbiji je registrovano 106 političkih stranaka, a poslednja upisana je "Slovaci napred", čiije rešenje o upisu u registrar političkih stranaka objavljeno je u najnovijem broju Službenog glasnika.

U oktobru ove godine u registar su upisane još dve partije, Narodni pokret Drina-Dinara-Dunav (NPDDD) i Srpski pokret Dveri, koje su upisane 1. odnosno 12. oktobra.

Pored njih, u ovoj godini su u registar upisane su i Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića, Republikanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranka- politička stranka madjarske nacionalne manjine i Alternativa za promene - politička stranka albanske nacionalne manjine.

Pre registracije stranaka, koja je obnovljena 2009. godine, u Srbiji je postojalo oko 600 političkih stranaka.

Političku stranku može osnovati najmanje 10.000, a političku stranku nacionalne manjine najmanje 1.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Republike Srbije.

Politička stranka se osniva na osnivackoj skupštini donošenjem osnivačkog akta, programa, statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje.

Prijavu za upis političke stranke u Registar političkih stranaka podnosi lice ovlašćeno za podnošenje prijave za upis u Registar u roku od 30 dana od dana osnivanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Registrovana 106. politička partija

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2015

U Srbiji je registrovano 106 političkih stranaka, a poslednja upisana je "Slovaci napred", čije je rešenje o upisu u registrar političkih stranaka objavljeno u najnovijem broju Službenog glasnika...U oktobru ove godine u registar su upisane još dve partije, Narodni pokret Drina-Dinara-Dunav (NPDDD)...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.