U Skupštini o gasu - zapaljivo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini o gasu - zapaljivo

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili sednicu, ali umesto rasprave o amandmanima na Predlog zakona o strancima, početak rada obeležila je oštra reakcija poslanika opozicije povodom poskupljenja gasa za 60 odsto, uz zahteve vladi da preispita cenu i preduzme odgovarajuće mere.

Poslanici LDP-a ocenili su da građani ne mogu da snose posledice neodgovorne politike i pitali ko je dozvolio da država izgubi većinski udeo u zajednickoj komapniji "Jugorosgas"?.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Škundrić nije objasnio

Šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je hitnu reakciju vlade i odgovornost za one koji su dopustili da Srbija većinski deo vlasništva prepusti ruskoj gasnoj kompaniji.

On je tražio i od zamenika predsednika vlade Ivice Dačića, koji prisutvuje današnjoj sednici, da odgovori šta će vlada preduzeti, dodajući da ministar energetike Petar Škundrić nije dao zadovljavauće odgovore.

Jovanović je konstatovao da je energetskim sproazumom sa Rusijom Srbija pristala na mnogo gore uslove, nego sto su bili sklopljeni sa Rusijom 1996. godine.

Isteklo pravo preče kupovine

Poslanici LDP-a insistirali su na tome da se ispita i utvrdi odgovornost za, kako su je nazvali, neodgovornu politiku koja je dovela do toga da se propusti mogućnost otkupljivanja dela vlasništva u komapniji "Jugorosgas", čime je ruskom "Gaspromu" omogućeno većinsko vlasništvo i puna kontrola nad prometom gasa.

"Upravni odbro NIS-a bio je zainteresovan da kupi 25 odsto vlasništva u 'Jugorosgasu', ali je vlada Vojislva Koštunice ostala nema dok pravo preče kupovine nije isteklo i time 75 odsto zajedničke kompanije prepušteno ruskom 'Gaspromu'", rekao je Ivan Andrić (LDP).

Aleksandar Maraš (LDP) ocenio je da je od 2004. godine na sceni zloupotreba interesa države, navodeći da je u cenu gasa uključena provizija od pet odsto koja se plaća "Jugorosgasu" kao i servisiranje starog duga.

Popović: Sporazum nema veze sa poskupljenjem

Milorad Buha (SRS) ocenio je da je ovo socijalno neodgovorna vlada, a poskupljenje gasa zabrinjavajuće. On je izrazio nezadovljstvo odgovorima koje su poslanici tražili od vlade, jer u njima nema podataka o tome šta ulazi u cenu gasa.

Poslanici DSS, NS, kao i kluba "Napred Srbijo" takođe su podržali zahteve da vlada saopšti razloge za preveliko poskupljenje gasa, ocenjujući da se ovoliki troškovi ne mogu prihvatiti, ali su ukazali i da Srbiju ne treba svađati sa Rusijom.

Nenad Popović (DSS) krititkovao je poskupljenje gasa, ali je odbacio primedbe povodom energetskog sporazuma sa Rusijom, navodeći da je to najbolji sporazum koji je Srbija sklopila i da s poskupljenjem gasa nema veze.

Dačić: Dokazi - i gonjenje

Zamenik predsednika vlade Dačić rekao je da će MUP reagovati i pokrenuti krivične pijave ukoliko postoje dokazi da su u poteklom periodu počinjena krivična dela, kao i da neće nikoga štiti ukoliko se utvrdi da je država oštećena.

"Ukoliko smatrate da postoje elementi za kriivčna dela koja su izvršena u proteklom periodu stojim na raspolaganju", istakao je Dacicć u parlamentu, odgovrajući na primedbe i zahteve poslanika.

On je rekao da bi od lidera LSV Nenada Čanka danas trebalo da dobije dokumentaciju, na osnovu koje želi da se pokrene istraga.

Dačić je ocenio da ovo pitanje ne treba politizovati, ali je naveo da su i direktor "Srbijagasa" i pomoćnik ministra energetike kadrovi DSS-a.

On je dodao da treba biti korektan, podsećajući da je ministar energetike Škundrić na tom mestu samo tri meseca, kao i da će razjasniti ono što interesuje poslanike.

"Na osnovu podataka koje budete dali radiće nadležne službe kako bi utvrdile da li je bilo krivičnih dela, da li su ugovori o udelu Srbije u zajedničkoj firmi sa Rusijom štetni pod državu, ali to se nije desilo u proteklih 100 dana rada vlade", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.