U Pekingu izabrali novog kineskog lidera

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2012, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pekingu izabrali novog kineskog lidera

18.11.2012. -

U Pekingu je završen 18. kongres Komunističke partije Kine (KPK). Na prvom plenumu CK partije njenim generalnim sekretarom je izabran Si Džinpin. Posle 6 meseci on će biti objavljen predsednikom Kine. Premijer će postati Li Kedžan. Njihov tandem će u toku narednih 10 godina upravljati Kinom.

Uoči kongresa KPK eksperti su isticali da i samoj partiji i inače Kini, trebaju reforme. Većim delom je rad kongresa bio zatvoren za štampu. Ono, što je ipak bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << demonstrirano novinarima, ukazuje da partija nije spremna za reforme, - smatra zamenik glavnog urednika časopisa Vlast Aleksandar Gabujev, koji je bio prisutan prethodnom forumu KPK.

- U principu dramaturgija kongresa se nije razlikovala od prethodne: ista crvena boja u svemu, isti snuđeni delegati. Ništa manje snuđeni govori su bili ovog puta još duži i još energičniji, jer drug Hu Džintao konačno odlazi u penziju, te mora na neki način da obezbedi sebi veliko mesto u istoriji i nastavi svoju teoriju naučnog razvoja. Pevali su isti Internacional, mada reči niko ne zna.

Prema postojećoj u Kini od doba Den Sjaopina tradiciji, rukovodstvo zemlje se obnavlja svakih 10 godina. Novi lider prvo postaje generalni sekretar KPK, a posle 6 meseci i predsednik Kine. I to, ime budućeg šefa države je poznato mnogo ranije od kongresa KPK, na kojem o njegovom imenovanju objavljuje zvanično. Na 18 kongresu nije došlo do iznenađenja – kako se očekivalo, generalnim sekretarom je objavljen Si Džinpin. S njegovim imenom neki posmatrači povezuju nade da će refome u Kini ipak biti ostvarene. Drug Si zaista se razlikuje od pređašnjih lidera KPK. Prema kineskim merama je on dosta mlad – ona nema ni 60 godina. Čak i njegova spoljašnjost podseća na zapadnog političara.

Prema rezultatima kongresa objavljen je novi sastav Stalnog komiteta (SK) Političkog biroa. Karakteristično je da je u odnosu na prošli sastav broj mesta u SK smanjen od 9 na 7. Eksperti smatraju da je to posledica borbe dva pređašnja generalna sekretara – Džan Džemina i Hu Džintaoa – svaki od njih je želeo da se tamo usvrsti njegova kreatura. Drug Džan zastupa grupaciju prinčeva, odnosno, potomaka heroja revolucije i saradnika Mao Cetunga. Princ je i Si Džinpin, Međutim, Hu Džintao je spadao u grupaciju komsomoljaca, odnosno, onih, koji su napravili karijeru zahvaljujući toj organizaciji. Pobedili su u borbi za vlast prinčevi – od 7 mesta u SK oni imaju 5. Doduše, drugo lice u državi je postao komsomoljac Li Kecan.

U svom prvom govoru posle izabranja za generalnog sekretara Si Džinpin je pomenuo osnovne probleme, koje Kina i KPK moraju da reše pod njegovim rukovodstvom. Njegovo istupanje je prožimao motiv preporoda kineske nacije. Pri tome je on istakao važnost poboljšanja životnog standarda običnih građana i ekološke situacije u zemlji. Pomenuo je Si Džinpin i probleme u samoj KPK – birokratizam, formalizam i korupciju. Nadamo se da će nove kineske vlasti zaista biti usredsređene na tim zadacima, a ne na unutarpartijskoj borbi.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.