U Novom Pazaru - 11. jul Dan sećanja

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Pazaru - 11. jul Dan sećanja

Skupština Novog Pazara usvojila je na vanrednoj sednici Odluku o najoštrijoj osudi genocida u Srebrenici, osudi svakog pokušaja negiranja genocida i proglasila 11. jul za Dan sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima.

Osim toga, 11. jula će u Novom Pazaru biti dan žalosti, a sve manifestacije biće posvećene sećanju na stradanje Bošnjaka u Srebrenici.

Odlukom se osuđuju i svi zločini počinjeni tokom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa porodicama svih žrtava.

Za odluku su glasali svi prisutni odbornici, njih 42, a iako su opozicione SDA Sandžaka i BDZ imale svoje rezolucije o Srebrenici, tekst Odluke nastao je kompromisom, nakon sastanka šefova odborničkih grupa bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu.

Zasedanju Skupštine Novog Pazara nisu prisustvovala dva odbornika sa liste Srpske napredne stranke i jedan iz Demokratske stranke, iako su deo vladajuće koalicije u Novom Pazaru.

Nakon sednice i predstavnici pozicije i opozicije izrazili su zadovoljstvo jednoglasnim usvajanjem Odluke i naglasili da je ona preduslova za početak dijaloga Srba i Bošnjaka, kao i trajnog mira na Balkanu.

- Ova odluka nikako nije usmerena protiv Srba i verujemo da će država na pravi način sagledati dešavanja u Srebrenici i izaći sa jasnim stavovima u budućnosti. Na žalost, još uvek nije sazrela situacija u Srbiji za tako nešto, ali sam ubeđen da će doći vreme kada će država, ali i sva javnost u našoj zemlji zauzeti isti stav prema Srebrenici kao i Skupšina Novog Pazara – kaže Muamer Bačevac, šef odborničke grupe Sandžačke demokratske partije.

Opozicioni odbornici smatraju da su Odlukom novopazarske Skupštine dešavanja u Srebrenici nazvana pravim imenom i da se bez toga nije moglo ići ka pomirenju.

- Tek nakon ove odluke možemo krenuti u suštinski dijalog Srba i Bošnjaka, jedina dva naroda na svetu koje ni genocid nije razdvojio i koji i dalje žive i dele isti prostor i tako će ostati. Očekujem i da država smogne snage i donese sličnu odluku, a takođe i da se neko od najviših državnih zvaničnika pojavi u Srebrenici 11. jula – naglašava Admir Muratović iz BDZS.

U vladajućim partijama ističu da su pokušavali da razgovaraju sa predstavnicima Srba u lokalnom parlamentu, svojim koalicionim partnerima, o ovoj Odluci, ali da oni nisu želeli u tome da učestvuju.

- Razočaran sam i žao mi je što nisu pokazali dobru volju i što se nisu pojavili na sednici. Pogotovo što smo Odlukom osudili sve zločine tokom devedesetih – kazao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Odbornik sa liste “Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić” Slobodan Nedeljković kaže da se oni nisu pojavili na sednici lokalnog parlamenta jer nisu bili upoznati sa tekstom Odluke i da ih niko nije zvao na razgovore za njeno sastavljanje.

- Netačne su informacije da su nas pozivali na konsultacije kako bismo usaglasili tekst takve odluke. Nismo želeli da dođemo na sednicu i učestvujemo u izglasavanju nekakvog dokumenta koji je protiv nacionalnog interesa Srba i koji naš narod optužuje za genocid – naglašava Nedeljković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.