Izvor: B92, 02.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Norveškoj osuđen za zločin u BiH

Oslo -- Bosanski musliman Mirsad Repak osuđen je u Norveškoj na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj tokom 1992. godine.

Repak (42), koji je tokom rata u BiH bio pripadnik hrvatske paravojne formacije Hrvatske odbrambene snage, oslobođen je, međutim, optužbi za zločine protiv čovečnosti - najtežih optužbi za mučenje i silovanje, zbog nedostatka dokaza.

On će morati i da plati, na ime oštete grupi od osam oštećenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupno 400.000 norveških kruna ili 56.300 dolara.

"Optuženi je proglašen krivim za 11 slučajeva ratnih zločina i lišavanja slobode srpskih civila koji nisu bili borci i koji su odvedeni u logor Dretelj", rekao je sudija Fin Haugen u obraćanju sudu.

Prema njegovim rečima, zatvorenici su bili izloženi mučenju, a Repak se posebno povezuje sa jednim slučajem nasilja - kada je vršio torturu nad jednom ženom tokom ispitivanja, prenela je agencija Rojters

Norveško tužilaštvo je tražilo desetogodišnju kaznu zatvora za Repaka zato što je igrao važnu ulogu u silovanju, torturi, surovom postupanju i ugrožavanju prava i običaja rata prema 18 Srba koji nisu bili borci u bivšoj Jugoslaviji, a do kojih je došlo u zatvoru u Stocu i logoru Dretelj, u južnoj BiH.

Suđenje Repaku počelo je u martu to je bio prvi slučaj suđenja za ratni zločin i zločin protiv čovečnosti u Norveškoj od suđenja kolaboracionistima zbog saradnje sa nacistima tokom Drugog svetskog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.