U Nišu potpisan dogovor o vlasti

Izvor: B92, 25.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu potpisan dogovor o vlasti

Niš (Fonet)

Niš -- Predstavnici DS, SPS i G17 plus u Nišu potpisali su večeras sporazum o formiranju gradske vlasti.

Tekst je usaglašavan ceo dan, jer je predsednik gradskog odbora DS-a Miloš Simonović obećao da će sporazum biti potpisan u petak, a sednica gradske skupštine nastavljena u ponedeljak. Prema tom sporazumu, mesto gradonačelnika pripada DS-u, mesto predsednika skupštine SPS-u. Polovina ostalih funkcija i direktorskih mesta u javnim preduzećima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripala je DS-u, dok drugu polovinu podjednako dele SPS i G17 plus.

Posle jučerašnjeg ultimatuma predstavnika Demokratske stranke, koji su socijalistima dali rok do sinoć da prihvate predlog koalicionog sporazuma, dogovor je ipak postignut i pregovori su nastavljeni.

Danas je usaglašen tekst sporazuma.

Iako je juče izgledalo da između Demokratske stranke i SPS-a u Nišu postoje ozbiljne nesuglasice zbog kojih je nemoguće da zajedno formiraju vlast, situacija se posle sinoćneg zajedničkog sastanka ponovo preokrenula.

M.Ilić: Politički kompromis

Poslanik i funkcioner Socijalističke partije Srbije Mile Ilić izjavio je da je sa predstavnicima Demokratske stranke i G17 plus "postignut politički kompromis" oko formiranja lokalne vlasti.

"Napuštena je politika 'uzmi ili ostavi' i postignut je politički kompromis, tako da očekujem da se tokom dana usaglase detalji kako bi početkom naredne sedmice bila održana sednica Skupštine grada Niša", rekao je Ilić agenciji Beta.

"Sastanak je trajao do kasno u noć i postignut je dogovor o formiranju gradske vlasti u Nišu. Prihvaćen je okvirni sporazum koji je ponudila Demokratske stranka. Sve nesuglasice kojih je bilo su otklonjene", kazala je portparolka DS-a Dragana Stojanović.

Detalje zajedničkog sporazuma u ovim strankama nisu hteli da saopšte, a u njemu je predviđena raspodela funkcija i raspodela direktorskih mesta. B92 saznaje da će 50 odsto javnih preduzeća pripasti Demokratskoj stranci, a po 25 SPS-u i G 17 plus, a da se način izbora još usaglašava.

Podsećamo da su upravo direktorska mesta u dva najveća gradska preduzeća bila razlog za privremeni prekid pregovora.

"Bez politike konsenzusa i kompromisa, bez razgovora na partijskoj osnovi neće biti moguće da se formira većina. Onog trenutka kad je sazrelo to shvatanje više nema nikakvih problema i oko svih spornih tačaka dogovori su tekli lako", rekao je portparol SPS-a Srđan Savić.

Demokratska stranka sa 18 i G 17 plus i SPS sa po 7 odbornika imaju potrebnu većinu u niškoj Skupštini, koja ima 61 odbornika.

U narednom mandatu, ukoliko više ne bude zastoja u pregovorima, predsednik niške Skupštine trebalo bi da bude funkcioner SPS-a Mile Ilić, a gradonačelnik predsednik Gradskog odbora DS-a Miloš Simonović.

Zakonski rok za konstituisanje skupštine ističe 4. avgusta, a od dana konstituisanja teče rok od 30 dana za imenovanje gradonačelnika i gradskog veća.

Na lokalnim izborima 11. maja od 61 odborničkog mesta u Skupštini Niša, po 18 su osvojile liste DS i Srpske radikalne stranke, po sedam G17 plus i liste okupljene oko SPS-a i Demokratske stranke Srbije i četiri Liberalno-demokratska partija.

Zadovoljna koalicija SPS-PUPS-JS-PSS

Koalicija SPS-PUPS-JS-PSS u Nišu saopštila je da bi već mogli biti finalizovani i utvrđeni svi detalji sporazuma sa koalicijom "Za evropsku Srbiju" i G17 plus.

U saopštenju SPS-PUPS-JS-PSS navedeno je da je većina njihovih primedbi prihvaćena i da su se stekli uslovi o finalizovanju dogovora.

Kako su naveli, time se "na najdirektniji mogući način potvrđuje da nikada nije bilo nikakvih ličnih zahteva pojedinaca iz naše koalicije u vezi sa formiranjem nove gradske vlasti i da je sve vreme tokom pregovora zapravo bilo reči isključivo o zvaničnim stavovima Koalicije SPS-PUPS-JS-PSS".

Koalicija je zadovoljna što je, "na dobrobit građana Niša prevagu odnela politika kompromisa i konsenzusa, na kojoj je koalicija okupljena oko SPS-a sve vreme tokom pregovora insistirala, a ne politika pritisaka, ucena i ultimatuma, po principu 'uzmi ili ostavi'".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nišu dogovorena vlast

Izvor: RTV Pink, 25.Jul.2008

DS , G17 i SPS formirali većinu. . . Predstavnici Demokratske stranke, G17 plus i Socijalističke partije Srbije postigli su dogovor o formiranju skupštinske većine. Nastavak konstitutivne sednice gradske skupštine Niša planiran za ponedeljak, 28. jul. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.