U JAR se završio samit BRIKS

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2013, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U JAR se završio samit BRIKS

29.03.2013. -

BRIKS je dobio Poslovni savet, a uskoro će biti formirana i Razvojna banka. Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR završili su dvodnevni samit u Durbanu, tokom kojeg je bio potpisan čitav niz važnih dokumenata. Konkretno, doneta je odluka o sufinansiranju infrastrukturnih projekata u Africi. Postignuti su dogovori u oblastima kao što je infrmaciona bezbednost, borba protiv narkomanije i trgovine narkoticima, saradnja i obrazovna razmena studenata i omladine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Centralne tačke pregovora u Durbanu su bile mere ozdravljenja međunarodne ekonomske situacije. Globalna ekonomija već 5 godina se nalazi u ozbiljnoj krizi. Zemlje BRIKS, koje zajedno proizvode trećinu svetskog BDP, imaju čime da se ponose- rekao je Vladimir Putin i dodao:

- Opšti prosečni godišnji tempo rasta u 2012.godini je bio 4%, naspram 0,7% u zemljama koje predstavljaju finansijsku „sedmicu“, razlika je dakle više od pet puta. Ova cifra ostavlja utisak, i uopšte 5 puta zvuči posebno. Postoji izraz u Africi Big Five. Pet najvećih predstavnika živog sveta u Africi. A upravo BRIKS se takođe sastoji od 5 država, i kao što sam već rekao, njihov je udeo u svetskoj ekonomici veoma primetan.

Dalje je bilo reči o ekonomskim potencijalima koje valja ujediniti. Po mišljenju Moskve, ideja formiranja Razvojne banke BRIKS sasvim je pravovremena, ali mehanizam rada same banke trebalo bi još razraditi. Glavno je da ova „kasa uzajmne pomoći“ počiva na tržišnim principima, podvukao je Vladimir Putin:

- Rusija se zalaže za to, da ova finansijska institucija bude formirana. Ali, mi insistiramo da ona funkcioniše isključivo na tržišnim principima.

Kako je pojasnio predsednik RF, osnovni zadatak ove banke bio bi kreditiranje kvalitetnih ekonomskih projekata na teritoriji samih država članica BRIKS. Pretpostavlja se da bi opšti obim kapitala ove banke bio 50 milijardi dolara.

Dok se ideja u vezi sa Razvojnom bankom još uvek nalazi u fazi razmatranja, države BRIKS su se dogovorile da se pozabave sufinansiranjem infrastrukturnih projekata u afričkim zemljama. U tome će pomoći upravo oformljeni Poslovni savet organizacije. Predsednik ovog saveta biće predsednik JAR, koji je na čelo Saveta postavljen tokom samita u Durbanu.

O finansiranju dugoročnih projekata bilo je reči tokom bilateralnih susreta u okviru samita. Konkretno, Rusija i JAR su potpisale dogovor o saradnji u sferi agrara, odbrane, rudarstva, transporta, energetike, obrazovanja i trgovine. Sa liderom Egipta Muhamedom Mursijem, Vladimir Putin je razmotrio mogućnosti obnavljanja saradnje, u prvom redu u oblasti energetike. Rešeno je da će podrobniji razgovor biti uskoro nastavljen u Moskvi.

Sa svoje strane, Kina i Brazil su se dogovorili o daljoj trgovinskoj saradnji i razmeni roba i usluga u iznosu od 30 milijardi dolara godišnje.

Na samitu su bila razmotrena i pitanja globalne politike. Lideri BRIKS su potvrdili aktuelnost i relevantnost Ženevskog kominikea kontakt grupe za rešavanje konflikta u Siriji. U završnoj deklaraciji su potvrđeni zajednički stavovi u vezi sa međunarodnim problemima. Sledeći, šesti samit organizacije BRIKS biće održan za godinu dana u Brazilu.

Polina Černica,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.