Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bugarskoj stanovi hladni, škole zatvorene

SOFIJA - Hiljade domaćinstava u Bugarskoj nema centralno grejanje, a neka preduzeća i škole i dečji vrtići su danas zatvoreni, jer toplane ne rade, nakon prestanka isporuka ruskog gasa, objavljeno je u Sofiji.

Oko 12 hiljada domaćinstava u trećem po veličini bugarskom gradu Varni, koji se nalazi na obali Crnog mora, ostalo je bez grejanja, a ista sudbina je zadesila i više hiljada žitelja grada Razgrad, na jugoištoku zemlje, jer lokalne vlasti nisu na vreme mogle da obezbede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << alternativno gorivo za zagrevanje stanova, prenosi agencija Rojters.

Grejanje u stanovima i javnim objektima je oštro redukovano i u Sofiji, uprkos niskoj spoljnoj temperaturi, a 12 škola i dejčjih vrtića u bugarskoj prestonici danas nisu radili zbog nestašice prirodnog gasa kojim se, u normalnim prilikama, zagrevaju.

Ruske isporuke gasa Bugarskoj, kao i drugim zemaljama južne i srednje Evrope, obustavljene su juče i danas, a bugarski ministar energetike Petar Dimitrov je zatražio, u poruci upućenoj posredstvom nacionalne televizije, da Ukrajina i Rusja "brzo nađu rešenje problema... koji postaje rizičan za pola evropske privrede".

Dimitrov će, kako je rekao, danas održati hitan sastanak sa svim velikim domaćim industrijskim potrošačima prirodnog gasa da bi ih informisao o vladinim merama usmerenim na racionalizaciju i smanjenje potrošnje tog energenta.

Nekoliko velikih bugarskih industrijskih preduzeća, uključjući poznatu staklaru "Kitka", kao i niz proizvođača hleba, danas su zaustavili proizvodnju, usled nestašice gasa.

Predstavnici više drugih kompanija koje se bave izradom metalskih, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, a čiji pogoni se pokreću na gas, soopštili su da će, ukoliko se situacija u snabdevanju tim energentom hitno ne normalizuje, njihove firme uskoro biti prinuđene da obustave redovnu proizvodnju.

Juče su dve domaće fabrike veštačkih đubriva, kao i jedna poznata pivara, takođe bile prinuđene da obustave prozvodnju, zbog nestašice gasa.

Udruženje bugarskih poslodavaca je saopštilo da će domaći biznismeni dnevno biti u gubitku, zbog nestašice ruskog gasa, od približno pola milijarde leva, ili oko 367 miliona dolara, kao i da će produžetak krize u snabdevanju tim energentom stvoriti dodatne teškoće domaćoj privrdi koja je i inače teško pogođena tekućom globalnom ekonomskom krizom.

Bugarska, prema podacima koje prenose sofijska glasila, dnevno troši oko 12 miliona kubnih metara prirodnog gasa, a iz vlastitih izvora je u stanju da pokrije samo trećinu tih potreba.

Nacionalna gasna kompanija "Bulgargas" je već snizila isporuke gasa industrijskim potrošačima na minimum, zahtevajući da bez odlaganja peređu na alterantivna goriva, prvenstveno naftu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Bugarskoj zatvorene škole, preduzeća obustavila rad

Izvor: Blic, 07.Jan.2009

Hiljade domaćinstava u Bugarskoj nema centralno grejanje, a neka preduzeća, škole i dečji vrtići su danas zatvoreni, jer toplane ne rade, nakon prestanka isporuka ruskog gasa.....Oko 12.ooo domaćinstava u trećem po veličini bugarskom gradu Varni, koji se nalazi na obali Crnog mora, ostalo je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.