U Briselu bez dogovora o telekomunikacijama

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu bez dogovora o telekomunikacijama

Delegacije Beograda i Prištine nisu ni posle gotovo šest sati pregovaranja uspele da se dogovore o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i licenci za srpske operatere, izjavio je u Briselu Rasim Ljajić, potpredsednik vlade Srbije i ministar telekomunikaci

"Imamo napredak u pregovorima ali još ne i dogovor", rekao je Ljajić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se dijalog vodio uz posredništvo Pjera Mirela, generalnog direktora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. 

Ljajić je izjavio da je prištinska strana, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, odbila kompromisne srpske predloge o licenci za mobilnu telefoniju u Zajednici srpskih opština i pozivnom broju za Kosovo. "Mi smo sa EU usaglasili tekst sporazuma, ali je prištinska strana odbila prvu tačku, koja se odnosi na međunarodni pozivni broj za Kosovo", rekao je on.   

Ljajić je objasnio da je srpska strana predložila da od nadležne međunarodne agencije zatraži pozivni broj koji bi zatim ustupila Kosovu, ali da Priština to odbija i insistira da Kosovo taj broj samo zatraži, uz pristanak Srbije. "Mi ne sporimo da Kosovo dobije broj, ali tražimo da se ispoštuje procedura", istakao je Ljajić dodajući da Kosovo jedino preko Srbije može da dobije međunaodni broj.   

Kada je reč o licencama za mobilne operatere u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, dogovor takođe nije postignut, mada je, kao što je rekao Ljajić, došlo do izvesnog približavanja stavova. "Dogovorili smo se da sutra dostavimo u Brisel novi predlog", rekao je Ljajić i najavio da će onda o tom predlogu konačnu odluku doneti predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači kada se 20. juna budu sastaliu kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.   

On je istakao da izostanak dogovora ne probija rok koji je utvrđen prema ranije usaglašenom planu impementacije. "Imamo vremena do 20. juna", rekao je Ljajić. Tanjug iz briselskih diplomatskih krugova saznaje da je Mirel tokom današnjih razgovora pohvalio "kreativni pristup" beogradske strane tokom dijaloga.   

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je danas predvodila radnu grupu za pitanje snabdevanja Kosova električnom energijom koja je paralelno vodila razgovore u zgradi EEAS, nakon današnje runde nije davala izjave novinarima.   

U Briselu se kasnije večeras očekuju i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju briselskog sporazuma Aleksandar Vulin, koji će sutra započeti novu rundu razgovora o pravosuđu i policiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.