Tunis produžio vanredno stanje na još mesec dana

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2019, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis produžio vanredno stanje na još mesec dana

Vanredno stanje, na snazi u Tunisu od 2015. godine i serije ekstremističkih napada, produženo je za mesec dana do 4. februara, saopštilo je danas predsedništvo Tunisa.

Šef države Bedži Kaid Esebsi "odlučio je da produži vanredno stanje od 6. januara do 4. februara, posle razgovora s premijerom i predsednikom Parlamenta", navodi se u saopštenju.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da će ovo produženje verovatno biti poslednje u očekivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da parlament usvoji predlog zakona koji reguliše uvođenje vanrednog stanja.

Sada se vanredno stanje primenjuje na osnovu ukaza iz 1978. godine, iz vremena prvog predsednika Tunisa Habiba Burgibe (1956-1987).

Novo produženje usledilo je dan posle antiterorističke operacije na zapadu zemlje u kojoj su ubijena dvojica osumnjičenih ekstremista sakrivenih u kući u Dželmi u oblasti Sidi Buzid.

Krajem decembra zabeleženi su noćni sukobi u više gradova na nerazvijenom zapadu zemlje posle samospaljivanja novinara koji je želeo da ukaže na nejednakost u zemlji.

Vanredno stanje uvedeno je 24. novembra 2015. godine posle napada u centru Tunisa na autobus predsedničkog obezbeđenja, kada je ubijeno 12 pripadnika obezbeđenja. Za napad je odgovornost preuzela Islamska država.

Tokom 2015. bilo je još dva napada Islamske države na turiste, u muzeju Bardo u Tunisu i u turističkoj zoni u Susu na istoku u kojima je ubijeno ukupno 60 ljudi (59 turista i jedan policajac).

Od tada se vanredno stanje redovno produžava. Na osnovu vanrednog stanja moguća je zabrana štrajkova i skupova koji mogu da podstiču nerede, kao i uvođenje mera da se osigura kontrola štampe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tunis produžio vanredno stanje na još mesec dana

Izvor: Radio 021, 04.Jan.2019

Vanredno stanje, na snazi u Tunisu od 2015. godine i serije ekstremističkih napada, produženo je za mesec dana do 4. februara, saopštilo je danas predsedništvo Tunisa...Šef države Bedži Kaid Esebsi "odlučio je da produži vanredno stanje od 6. januara do 4. februara, posle razgovora s premijerom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.