Trivan: Uticaj mini hidroelektrana u zaštićenim područjima katastrofalan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Uticaj mini hidroelektrana u zaštićenim područjima katastrofalan

Ministarstvo zaštite životne sredine radi na izmenama zakona o zaštiti prirode kojim je dozvoljena, odnosno regulisana gradnja mini hidro centrala u zaštićenom i strogo zaštićenom prostoru, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je gostujući u emisiji Pravi ugao ocenio da je izgradnjom pomenutih centrala prirodi, biodiverzitetu i ekosistemu nanesena nemerljiva šteta.

"Njihov uticaj je katastrofalan", izjavio je ministar i dodao da građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više neće da tolerišu i ne dozvoljavaju da im privatni investitori ili "neko" grade po zaštićenim zonama, kao što je npr. Stara planina.

Odgovarajući na tezu da minihidro-centrale ne troše vodu već njenu snagu, ministar je rekao da nije sporno da u njihovom radu ostaje ista količina vode , ali očigledna je šteta po biljni i životinjski svet, pre svega sa aspekta biološkog minimuma vode ili količine u toku 24 sata.

Svaki objekat koji se izgradi utiče na hidrološki režim i ima određeni mikroklimatski uticaj na živi svet kazao je Trivan.

Odbacujući kritike da ministarstvo malo radi u praksi, Trivan je rekao da oni rade , da to građani možda ne vide ali mu se čini "da je deo investitora zastao u gradnji" upravo zbog najave izmene propisa i pritiska javnosti.

Trivan je između ostalog naglasio da ministarstvo neće ometati one investitore koji grade u skladu sa zakonima i projektima i pravilima "održivog razvoja".

"Mislim da je deo rešenja u tome da Elektroprivreda Srbije smanji gubitke na mreži", rekao je ministar i ocenio da bi tako nestala potreba za gradnjom mini hidro centrala po Srbiji.

Intervju sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom u celini možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Cirkularna ekonomija najbolji način da se zaštiti životna sredina

Izvor: Beta Video, 30.Jan.2019, 16:23

BEOGRAD - Cirkularna ekonomija je najbolji način da se zaštiti životna sredina u Srbiji, ali i mogućnost da svi privredni akteri ostvare adekvatno poslovanje, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.``Zelena odnosno cirkularna ekonomija je način da Srbija napreduje i sve...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.