Tribunal u Hagu i dalje ne veruje Srbiji

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal u Hagu i dalje ne veruje Srbiji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je juče pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da vlasti Srbije „mogu učiniti više" da uhapse četvoricu begunaca optuženih za ratne zločine koji su im „u dosegu".

- Naše je čvrsto uverenje da su preostala četvorica begunaca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - u dosegu vlasti u Srbiji i da srpske vlasti mogu učiniti više da ih pronađu i uhapse - rekao je Bramerc u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvom obraćanju Savetu bezbednosti otkako je u januaru stupio na dužnost.

Predstavljajući polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva, Bramerc je napomenuo da „osim stvarnog, ali neuspešnog pokušaja hapšenja Župljanina", u poslednjih šest meseci „nije bilo primetnog napretka" u potrazi za beguncima kao „ključnom području saradnje" Srbije s Tribunalom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić ocenio je juče da će buduća proevropska demokratska vlada u Srbiji „završiti hašku priču i skinuti taj balast sa leđa Srbije". Povodom sednice Saveta bezbednosti o radu Tribunala u Hagu, koja do zaključenja ovog izdanja nije održana, a gde su predstavnici haškog tužilaštva i suda predstavili izveštaje, Ljajić je kazao da nije tačno da samo od političke volje Beograda zavisi da li će haški optuženici biti izručeni.

- I naš interes je da se oni što pre nađu u Hagu, ali, nažalost, oni nisu locirani niti imamo trag koji vodi do haških optuženika iako nema nikakve sumnje da će nakon formiranja vlade biti intenzivirane te aktivnosti - rekao je Ljajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.