Tribina o Statutu Vojvodine: Podeljena mišljenja parlamentaraca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o Statutu Vojvodine: Podeljena mišljenja parlamentaraca

BEOGRAD - Predstavnici parlamentarnih stranaka nisu se, na tribini na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, složili oko toga da li bi Skupština Srbije trebalo da usvoji Satut Vojvodine.

Jedan broj parlamentaraca, učesnika tribine posvećene tom dokumentu, smatra da je predloženi statut protivustavan i da vodi ka otcepljenju severne pokrajine, dok su drugi ubeđeni da je statut neophodan jer predlaže decentralizaciju pokrajine, a to jeste evropska vrednost.

Potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar ocenio je da predlog statuta Vojvodine sadrži brojne odredbe koje su u suprotnosti ne samo sa Ustavom Srbije već i sa pojedinim zakonima.

On je podsetio da Ustav karakteriše statut Vojvodine kao podzakonski akt, ocenivši da predlog koji se nalazi u skupštinskoj proceduri daje pokrajini suštinske elemente državnosti.

Kao podzakonski akt, Statut Vojvodine mora da bude u skladu sa svim zakonskim propisima, rekao je Lončar, dodavši da tokom dvonedeljne "kvazi javne rasprave" nije održan nijedan stručni skup o tom predlogu.

Predstavnica LDP Edita Popović je istakla da ta stranka neće podržati Statut Vojvodine zato što se donosi na osnovu važećeg Ustava koji ta stranka nije podržala, kao i zbog toga što LDP u njemu ne vidi suštinske niti sadržajne, već samo kozmetičke promene autonomije Vojvodine.

Predstvnik SVM Balint Pastor je rekao da se ta stranka zalaže za usvajanje statuta jer smatra da je Srbija najcentralizovanija zemlja u Evropi. On veruje da donošenje statuta Vojvodine nije protiv interesa Srbije, već, upravo suprotono, u interesu je Vojvodine ali i cele Sribje, jer je, kako je rekao, decentralizacija evropska vrednost i nije protivna Ustavu zemlje.

Gordana Čomić iz Demokratske stranke je rekla da se za autonomiju Vojvodine opredeljuju čak i oni glasači u pokrajini koji su glasali za stranke koje se ne zalažu za veću autnomiju. Ona je dodala da je u Srbiji potrebno otvoriti dijalog o zajedničkom cilju naše države jer, kako je rekla, naša zemlja do sada nikada nije imala jasan plan.

Slobodan Samardžić iz D S S je rekao da status Vojvodine u najmanje 30 odredbi krši Ustav Srbije i da Vojvodina njime napreduje u prošlost jer je to nastavak puta iz 1971. i 1974. godine. Prema njegovim rečima, to je put ka otcepljenju severne pokrajine od Srbije.

Istoričar Čedomir Antić smatra da se tim predlogom zapravo stvara nova država na prostoru Balkana i da predloženi statut vodi federalizaciji Srbije, a takve države, kako je dodao, nisu opstale u Evropi.

On je rekao da ovde nije problem između Beograda i Novog Sada već je problem to što niko nije pitao građane Vojvodine da se o statutu izjasne, napominjući da su na poslednjim izborima stranke koje su pobedile pričale o Evropi, Fijatu i ostalim problemima a ne o statutu Vojvodine.

Politički analitačar Đorđe Vukadinivić je rekao da je donošenje ovakvog statuta veoma opasno jer je to "dvokorak ka raspadu Srbije". On smatra da predlog ovog statuta vodi ka federalnom a potom i konfederalnom statusu Vojvodine, a krajnji epilog može da bude otcepljenje pokrajine.

Najopasnija manipulacija, prema njegovim rečima, jeste priča da je Vojvodina ekonomski eksploatisana, kao i tvrdnja da sedam odsto iz budžeta odlazi za pokrajinu, a da se prit tom ne govori da je to bruto iznos i ne ukazuje na sve ostale rashode za plate, penzije, socijalna davanje i ostale troškove koji se iz budžeta isplaćuju Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Debata o statutu Vojvodine

Izvor: B92, 16.Jan.2009, 02:37

Beograd -- Funkcioneri opozicionih stranaka ocenili su na debati u Beogradu da je Predlog statuta Vojvodine separatistički, što predstavnici vladajućih stranaka odbacuju... Predlog statuta Vojvodine dat je na usvajanje Skupštini Srbije u oktobru prošle godine, ali još uvek nije izglasan. Dok se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.