Izvor: B92, 25.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina: Ratne traume prevazići suočavanjem s prošlošću

Vlasotince -- Ratne traume mogu biti prevaziđene samo suočavanjem s prošlošću, zaključak je tribine Centra za nenasilnu akciju održane u Vlasotincu, u prisustvu ratnih veterana iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore. Kemal Bukvić i Gordan Bodog iz Zagreba, Nermin Karačić iz Sarajeva i Novisa Kostić iz Vlasotinca složili su se na tribini da do trajnog mira na Balkanu može doći samo dijalogom. "Bolnu priču o ratu ne smemo gurati pod tepih jer ona može izaći na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << površinu kada se to najmanje očekuje. Moramo se suočavati s prošlošću koja izlazi iz službenih okvira. Ali, ne da postavljamo pitanja ko je šta radio, već ko je od nas mogao, a nije učinio ništa, da zaustavi krvoproliće", rekao je Bodog koji je kao dobrovoljac otišao u rat. "Voleo bih da moja i vaša deca i ja ne dođemo ponovo pred ta vrata smrti", istakao je on, ocenivši da je poslednjih godina klima poboljšana u Hrvatskoj, ali da je pitanje tolerancije još aktuelno. Nermin Karačić je izrazio bojazan od "narastajućeg bošnjačkog nacionalizma". Novica Kostić, koji je u 29. godini u ratu u Hrvatskoj izgubio jednu nogu, rekao je da je potrebu za dijalogom zaraćenih strana osetio na ratištu kod Karlovca u Hrvatskoj. "Video sam dva momka koji su ostali bez obe noge. Kome su sada oni potrebni? Imao sam strašnu potrebu da razgovaram s ljudima koji su bili sa druge strane kako bih pokušao da razumem šta nam se i zašto nam se dogodio takav oblik nasilja", rekao je Kostić.

Tribinom u Vlasotincu pod nazivom "Od prošlosti ka budućnosti, otkud ja u ratu i kako ka trajnom miru", počeo je ciklus tribina koje će biti održane u Novom Sadu, Podgorici, Kraljevu i Bijelom Polju. Slične tribine održane su prošle godine u BiH, a za narednu godinu je planirano njihovo održavanje i u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.