Trend ka obostrano korisnoj saradnji nezaustavljiv — Si Đinping

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2023, 21:23

Trend ka obostrano korisnoj saradnji nezaustavljiv — Si Đinping

Istorijski trend ka miru i uzajamno korisnoj saradnji među zemljama ne može se zaustaviti, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na prijemu za predstavnike delegacija koje učestvuju na forumu Pojas i put u Velikoj sali naroda.
"Istorijski trend ka miru, razvoju i obostrano korisnoj saradnji ne može se zaustaviti. Težnja ljudi za boljim životom i težnja svih zemalja za zajedničkim razvojem i prosperitetom su neodoljivi", citira ga novinska agencija Sinhua. Obraćajući se učesnicima, Si je izjavio da saradnja u projektu Pojas i put teži razvojnim ciljevima, da ima za cilj obostranu korist i da nosi „poruku nade“. On je takođe izjavio da su svi uspesi postignuti u sprovođenju ove inicijative zajednička zasluga vlada, privrede i naroda zemalja učesnica. „U proteklih 10 godina od pokretanja Inicijative Pojas i put, Kina i njeni partneri su radili zajedno na održavanju duha Puta svile, doprinosu globalnoj povezanosti, izgradnji platformi za međunarodnu ekonomsku saradnju i davanju podsticaja globalnom ekonomskom rastu“, naveo je Si i dodao da će ta inicijativa stvoriti svetliju budućnost za celo čovečanstvo. Sastanku je prethodila foto sesija. Ruski predsednik Vladimir Putin zauzeo je mesto sa desne strane domaćina samita Si Đinpinga. Pre toga, odmah po dolasku, ruski predsednik i kineski lider su se rukovali i razmenili nekoliko reči. Treći forum „Pojas i put“ održava se u Pekingu 17. i 18. oktobra, uz prisustvo preko 4.000 učesnika iz više od 140 zemalja. Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je kao glavni gost događaja. Inicijativa Pojas i put je koncept koji je kineski predsednik Si Đinping predložio 2013. godine sa ciljem intenziviranja multilateralnih trgovinskih i investicionih projekata uz učešće zainteresovanih zemalja i kineskog i stranog kapitala. Njoj je već pristupilo više od 150 država i više od 30 međunarodnih organizacija. Izvor: TASS (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Si: Kina glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2023, 06:52

Kineski predsednik Si Đinping poručio je na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma "Pojas i put" da su se u toj saradnji "nacrti pretvorili u prave projekte".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.