Izvor: B92, 07.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Treba raditi na demokratizaciji"

Beograd -- Šef Misije OEBS u Srbiji izjavio je da Srbija ima šansu da krene u izgradnju demokratskih institucija imajući u vidu napredak koji je do sad ostvarila.

Priznajući da Srbija treba još mnogo da učini na izgradnji demokratije i da građani nemaju previše razloga da budu zadovoljni, Hans Ola Urstad je ukazao da se Srbija suočava sa problemima koji su tipični za mlade demokratije.

"Na prvom mestu, to je korupcija i potrebna je veća transparentnost i stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslova da građani što više učestvuju u radu institucija, a to zavisi od stručnosti organa lokalne samouprave", rekao je Urstad na konferenciji "Srbija i Evropska unija - jačanje evropske perspektive", koju organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost.

Među drugim slabostima srpskog društva, šef Misije OEBS-a u Srbiji je naveo neefikasnost srpskog parlamenta i vlade, koja se ogleda u činjenici da se mnogi zakoni sporo usvajaju.

Kao dobre poteze srpskih vlasti Urstad je spomenuo osnivanje institucije revizora, zadužene za nadgledanje finansiranja rada političkih stranaka, ali i aktivnosti najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Urstad je rekao da Srbiji predstoji intenzivnija reforma pravosuđa koja treba da pospeši nezavisnost sudova i da omogući veću profesionalizaciju nosilaca sudske funkcije.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak složila se da Srbija ima kapaciteta da izgradi demokratske institucije i da je upravo to i pokazao godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Ona je rekla da su u izveštaju analizirane i slabosti na kojima srpske vlasti moraju da rade, a na prvom mestu to je sektor nevladinih organizacija i veća transparentnost u radu državnih institucija.

Pakova je dodala da i u oblasti pravosuđa Srbija mora da se pobrine da pravosudni sistem funkcioniše po evropskim standardima, ali istovremeno i da neguje evropske vrednosti.

Ona je, takođe, ocenila da Beograd mora da uloži više napora na poboljšanju položaja manjina, kao i da učestvuje i regionalnoj saradnji, za šta će Evropska unija pružiti neophodnu podršku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.