Traži se još 17.158 ljudi

Izvor: Politika, 30.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se još 17.158 ljudi

Međunarodni dan nestalih obeležen juče u Beogradu. – Najavljeno postavljanje spomen-obeležja u Beogradu. - Zastoj u dobijanju novih informacija, traženju novih grobnih mesta, ekshumacijama utvrđenih grobnih mesta i identifikaciji

Podsećajući da se ni posle 17 godina još ništa ne zna o sudbini više od 17.000 ljudi i apelujući za pomoć i podršku šefova država i premijera sa teritorije nekadašnje zajedničke države juče je skupom u organizaciji Koordinacije srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije na beogradskom Trgu Nikole Pašića obeležen Međunarodni dan nestalih..

Stotinak okupljenih rođaka nestalih nosilo je fotografije nestalih članova svojih familija i transparente „Greh je ćutati o stradanju Srba" i „Dajte nam mesto gde ćemo našim najmilijima paliti sveće".

Član Gradskog veća Beograda Goran Aleksić obećao je juče posle sastanka sa delegacijama udruženja porodica otetih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji da se neće dugo čekati na dozvolu za postavljanje spomen-obležja nestalima i poginulima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Aleksić je izjavio da će nova Komisja za spomenike i ulice, čim bude formirana razmotriti zahtev da u Beogradu bude postavljeno to spomen-obeležje.

Aleksić je, kako prenosi Beta, rekao da se na dobijanje dozvole za postavljanje spomen-obeležja neće dugo čekati, ali da će procedura usaglašavanja samog izgleda tog obeležja biti komplikovanija. „Ipak, očekujem da će, do narednog obeležavanja Međunarodnog dana nestalih 30. avgusta, Beograd dobiti spomen-obeležje gde će porodice nestalih i ubijenih moći da zapale sveće svojim najbližima", izjavio je Aleksić.

Predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta zadužen za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju Pol Henri Anri podržao je predlog da Beograd dobije takvo spomen-obeležje. „Takvo obeležje će tugu tih porodica će učiniti javnom, pa se one neće osećati usamljeno u svom bolu", naveo je Anri.

Predsednica Udruženja porodica zarobljenih i nestalih iz Republike Srpske Milijana Bojić istakla je da bi za zemlje regiona jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji trebalo da bude i rešavanje sudbine nestalih u ratnim sukobima. „Brojka od 17.000 nestalih od kojih je oko 5.000 Srba zaista ih obavezuje na jedan takav uslov. Ne može se preko masovnih grobnica u Evropsku uniju", navela je Bojić za Betu i dodala da je jedan od ciljeva obeležavanja Međuanrodnog dana nestalih i da se svi oni koji imaju bilo kakve informacije o nestalima sa prostora bivše Jugoslavije o tome obaveste porodice.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović pozvao je zemlje u regionu da poput Srbije preuzmu odgovornost i rasvetle sudbinu nestalih, otvore istrage i procesuiraju zločince, „jer bez toga u regionu sigurno neće biti ni kvalitetnog pomirenja niti trajne stabilnosti".

Odalović je, povodom 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih, rekao Tanjugu da će se odnosi u regionu dodatno komplikovati sve dok ima nerasvetljenih tragičnih sudbina nestalih u ratovima u regionu.

„Proveravamo svaku informaciju, pozivamo međunarodne predstavnike i predstavnike UNMIK-a i Albanaca kada su u pitanju nestali u toj pokrajini, ali i iz Hrvatske i BiH kada oni pokažu interes za bilo koju lokaciju", kazao je Odalović.

On smatra da bi i oni isto tako trebalo da se odnose i da taj proces dobije na intenzitetu, s obzirom na činjenicu da je od prvih nestanaka prošlo više od 17 godina. Međutim, u poslednje vreme primetan je zastoj u dobijanju novih informacija, traženju novih grobnih mesta, ekshumacijama utvrđenih grobnih mesta i identifikaciji. „Porodice su s pravom nezadovoljne, pa bi državni organi u zemljama u okruženju, prvenstveno Hrvatskoj i BiH, ali i UNMIK-ova administracija na Kosovu i Metohiji, morali mnogo odgovornije da se odnose prema ovom velikom i teškom problemu", istakao je Odalović.

Prema njegovim rečima, ove godine u Hrvatskoj nije izvršena ni jedna ekshumacija, dok je izvršeno svega 28 identifikacija.

Odalović je podsetio da je pre godinu i po dana izvršena ekshumacija 160 tela u Petrinji, ali da do sada nijedna identifikacija sa te lokacije nije izvršena.

Na Kosovu i Metohiji odakle, prema njegovim rečima, stiže nedovoljno informacija o nestalima, u ovoj godini obavljeno je svega devet identifikacija.

Zato se mora izvršiti pritisak da se svi u regionu isto odnose prema ovom problemu, kazao je Odalović

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Simo Spasić ocenio je da da bi pred haškim Tribunalom trebalo da odgovaraju „albanske vojskovođe" odgovorne za nestanak oko 500 Srba sa Kosova čija sudbina još nije poznata. „Ispašće da su Srbi sami sebe kidnapovali, vadili sebi organe i bacali u jame", naveo je Sapsić.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, na području bivše Jugoslavije traži se još 17.158 osoba. Kao nestalo u Bosni i Hercegovini vodi se 12.817 osoba, u Hrvatskoj 2.374, a na Kosovu 1.969 osoba.

I prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), na području bivše Jugoslavije i dalje se traga za oko 17.000 osoba. Prema podacima ICMP-a, Srbija traga za oko hiljadu osoba u Hrvatskoj koje se vode kao nestale iz 1995. godine, a broj nestalih Srba na Kosovu je oko 500.

Međunarodni dan nestalih ustanovila je radna grupa UN za nestale i obeležava se 30. avgusta.

[objavljeno: 31/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.