Transparentnost Srbija: Duple funkcije nisu ustavno pravo

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost Srbija: Duple funkcije nisu ustavno pravo

Transparentnost Srbija izrazila je danas čuđenje zbog odluke Ustavnog suda da privremeno obustavi ispunjavanje obaveze funkcionera koji imaju više funkcija da se izjasne koju će funkciju ubuduće obavljati i istakla da "duple funkcije nisu ustavno pravo". Nemanja Nenadić, izvršni direktor "Transparentnost Srbija"

Ta obaveza uvedena je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim je propisano da se funkcioneri izjasne u roku od 90 dana od početka primene zakona, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 1. aprila, i da o tome obaveste Agenciju, dok funkcioneri kojima je mandat počeo posle 1. januara mogu obavljati više funkcija samo uz prethodno dopuštenje Agencije.

Transparentnost je ocenila da za suspenziju te odredbe zakona nije dovoljno uverljiva ocena Ustavnog suda da odredba dovodi u pitanje jednakost pravnog položaja svih ljudi na javnim funkcijama.

Zakonusku obavezu su osporila tri poslanika Skupštine Vojvodine.

Očigledno je da primenom te odredbe, na kojoj insistira Agencija, ne bi bila uspostavljena nikakva vrsta nejednakosti između dve pomenute vrste funkcionera, navela ja Transparentnost Srbija.

Do toga ne bi došlo jer su i pomenuti vojvođanski poslanici i svi drugi koji se nalaze u sličnoj situaciji mogli podneti ostavke na funkcije gradonačelnika a zatim zatražiti odobrenje od Agencije da se kandiduju za ta mesta, dodaje se.

"Krajnje je neuobičajeno da se kao neravnopravni smatraju funkcioneri koji su, makar u toku prva tri meseca ove godine, legalno imali više prava od svojih kolega, a koji bi, da su ispunili svoju zakonsku obavezu iz Zakona o Agenciji, sada sa njima bili jednaki", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Dodaje se da je još neobičnije što se i dupli funkcioneri pri osporavanju i Ustavni sud u odluci o obustavi izvršenja pozivaju na član Ustava Srbije koji garantuje jednakost pred zakonom i zabranu diskriminacije, budući da je upravo primenom odredbe Zakona o Agenciji ta ravnopravnost među funkcionerima trebalo da bude uspostavljena.

Ustavni sud je juče privremeno obustavio odredbe Zakona o Agenciji kojima je propisano da je funkcioner koji obavlja više javnih funkcija na dan početka primene zakona (1. januar) dužan da se u roku od 90 dana izjasni koju će javnu funkciju obavljati i o tome obavesti Agenciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.