Tramp: Moj posao nije da predstavljam ceo svet, nego SAD

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2017, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Moj posao nije da predstavljam ceo svet, nego SAD

Nova administracija SAD ne namerava da uskraćuje drugim državama da idu svojim putem, izjavio je američki predsednik Donalda Tramp, govoreći u Kongresu o osnovnim pravcima njegove spoljne i unutrašnje politike.

„Mi ćemo poštovati istorijske institucije, ali i suverena prava naroda“, izjavio je Tramp.

„Za slobodne zemlje, najbolji je mehanizam izražavanje volje naroda. I Amerika poštuje pravo svih zemalja da idu svojim putem“, rekao je on.

„Moj posao nije da predstavljam ceo svet. Moj posao je da predstavljam SAD“, dodao je domaćin Bele kuće.

Američki lider je naveo da je nasledio od svog prethodnika Baraka Obame „seriju tragičnih spoljnopolitičkih katastrofa“.

„Naša spoljna politika predviđa neposrednu, snažnu i značajnu saradnju sa svetom“, rekao je Tramp.

Prema Trampovim rečima, nova administracija SAD očekuje da inostrani partneri Vašingtona, uključujući one koji ne ulaze u NATO, neposredno učestvuju u strateškim i vojnim operacijama.

„Mi očekujemo da naši partneri, nezavisno od toga da li se nalaze u NATO-u, na Bliskom istoku ili u Pacifiku, igraju neposrednu i značajnu ulogu kako u strateškim tako i u vojnim operacijama, i preuzmu na sebe ravnopravni udeo u troškovima“, dodao je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.