Izvor: B92, 06.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić: Odluka zakonita, zakon neustavan

Beograd -- Profesor Pravnog fakulteta Zoran Tomić ocenjuje da je odluka Nataše Mićić zakonita, ali da je Zakon o izboru predsednika neustavan. "Zakon je po mom mišljenju protivan duhu ustava bez obzira što po tom pitanju postoji ustavna praznina", rekao je za B92 profesor Tomić, šef katedre za javno pravo. Otuda po njegovom mišljenju ova odluka ima "tanak" legalitet. "Zašto je odluka zakonita? Zato što zakon dodeljuje njoj diskreciono pravo koje je bezobalno u ovom slučaju. A >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to je protivno duhu ustava, protivno principu redovnog, ustaljenog funkcionisanja institucija, koje su na ustavan način trajnije nastale. A ovo je jedna među-faza, privremeno stanje, mi nemamo pravog pravnog predsednika Srbije", rekao je Tomić.

Što se tiče političke strane stvari, po tumačenju profesora Zorana Tomića, može se reći da legitimitet odluke postoji. "On postoji zahvaljujući jednom procesu koji je otpočeo, a to je proces usklađivanja sa Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore. To je oročeno, kao što znamo, na šest meseci, i sada treba doneti ustav Srbije u skladu sa poveljom. Otuda je moguće vezivati izbore za predsednika Srbije za donošenje ustava Srbije. Tako se može desiti da je kojim slučajem danas određen dan održavanja izbora da dobijemo, premda je mala verovatnoća sobzirom na dosadašnja iskustva, predsednika koji će opet biti privremen, na par meseci, a posle se donese ustav Srbije, pa po tom ustavu biramo novog predsednika. Otuda ova odluka zaista ima taj pregmatično-politički legitimitet", istakao ej Tomić. Profesor Zoran Tomić odbacuje sugestije o predvidivosti odgovora Ustavnog suda Srbije na žalbe povodom odluke o predsedničkim izborima, budući da se Nataša Mićić u njenom donošenju već konsultovala sa predsednikom Ustavnog suda. "Predsednik suda nije Sud. On može kao ugledna ličnost dati svoje ekspertsko mišljenje, ali zna se kako sud odlučuje i da je odluka suda kolektivno delo", zaključuje Tomić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.