Tijanić traži zaštitu od predsednice skupštine

Izvor: Politika, Tanjug, 26.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić traži zaštitu od predsednice skupštine

Slavica Đukić-Dejanović prosledila pismo direktora RTS-a poslaniku LDP-a Ivanu Andriću koji je u skupštinskoj raspravi optuživao Tijanića

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prosledila je poslaniku Liberalno-demokratske partije Ivanu Andriću pismo koje joj je uputio direktor RTS-a Aleksandar Tijanić reagujući na prošlonedeljnu Andrićevu diskusiju u kojoj ga je nazvao „ratnim zločincem i ratnim huškačem”. Slavica Đukić-Dejanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je objasnila da je pismo uputila Andriću „koji je rekao na sednici to što je bila tema pisma” kako bi ga obavestila o Tijanićevom stavu i kako bi on „eventualno, reagovao”. Ona je takođe zamolila poslanike da u svojim govorima vode računa o „dostojanstvu skupštine i dostojanstvu svakog čoveka”.

U pismu upućenom juče predsednici parlamenta Tijanić je tražio da mu odgovori da li je on stavljen van zakona, pošto nije reagovala na Andrićevu diskusiju. On takođe naglašava da ni u jednom ratu nije ispalio nijedan metak „ni iz pera ni iz kalašnjikova” te da ni Hag ne traži njegovu glavu, ali da je nekažnjeno traži Andrić. Tijanić je pozvao Andrića da se odrekne poslaničkog imuniteta i pred sudom iznese dokaze o njegovom „ratnom zlikovačkom delovanju”. U protivnom, kako kaže, biće prinuđen da ga u srpskoj javnosti oglasi „civilnim zločincem i evropskim huškačem koji sramoti najviši zakonodavni dom Srbije”. Niko od poslanika LDP-a nije juče bio spreman da komentariše Andrićeve navode.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržalo je Tijanićev zahtev predsednici parlamenta da se izjasni o Andrićevim optužbama. Oni su pozvali sve poslanike da se uzdrže od neproverenih tvrdnji, neprimerenih izjava o medijima i kleveta novinara i da ne koriste skupštinsku govornicu za politički rat u kome su mediji i novinari municija za međusobni okršaj političkih stranaka. NUNS, takođe, „osudio je i pokušaj da se trgovinom čelnim pozicijama u medijima koji su u javnom vlasništvu obezbede politički savezi”.

Pre Tijanićevog pisma predsednici srpskog parlamenta, Kolegijum RTS-a se obratio Evropskoj radiodifuznoj uniji, povodom diskusije Zorana Ostojića (LDP), koji je prošlog petka u debati o izmenama Zakona o radiodifuziji, obraćajući se poslanicima DS-a, govorio o načinu izbora Aleksandra Tijanića. On je tom prilikom podsetio da je letos kada se vladajuća koalicija sa njima dogovarala o podršci za evropske zakone LDP insistirao na tome da je sloboda medija jedan od njihovih prioriteta.

„Da li smo tada pričali o Tijaniću? Da li ste nam obećali? Jeste. Vi ste konzervirali taj upravni odbor koji je Tijanića birao, pa zato ne može da se smeni Tijanić, a Upravni odbor bira RRA i sada imamo konzervirani RRA”, rekao je Ostojić.

U obraćanju Evropskoj radiodifuznoj uniji, povodom Ostojićeve diskusije, Kolegijum RTS-a naveo je da su „predstavnici LDP-a priznali da su mimo srpskih zakona pokušali političku trgovinu sa Javnim servisom Srbije” i zatražio je „konsultacije sa pravnim ekspertima EBU”. A o ovom, kako kažu, besprimernom slučaju u evropskoj parlamentarnoj i medijskoj praksi, biće reči na Generalnoj skupštini direktora javnih servisa sledećeg meseca u Kopenhagenu.

Zoran Ostojić juče nije želeo da ponavlja ono što je rekao u skupštinskoj debati već je upućivao novinare na zajedničko saopštenje LDP-a i DS-a iz juna prošle godine u kome je navedeno da su LDP i DS svesni da bez uspostavljanja javnog servisa nema evropske politike.

M. Čekerevac

[objavljeno: 26/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.