Težak život dece sa smetnjama u razvoju

Izvor: NaDlanu.com, 24.Jan.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak život dece sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) - U seoskim sredinama u Šumadiji i okolini Kraljeva više od 60 odsto porodica dece sa invaliditetom živi u siromaštvu, a pojedina deca sa teškoćama u razvoju nemaju zdravstvene knjižice i žive u potpunoj izolaciji, bez vode, struje ili igračaka, pokazuju podaci organizacije Snaga prijateljstva.

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) - U seoskim sredinama u Šumadiji i okolini Kraljeva više od 60 odsto porodica dece sa invaliditetom živi u siromaštvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << a pojedina deca sa teškoćama u razvoju nemaju zdravstvene knjižice i žive u potpunoj izolaciji, bez vode, struje ili igračaka, pokazuju podaci organizacije Snaga prijateljstva.Podaci koji su izneti u utorak na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, pokazuju da je manje od 23 odsto dece u tim seoskim sredinama uključeno u sistem socijlane zaštite, a tek polovina njih je u sistemu obrazovanja.Slika o životu porodica dece sa smetnjama u razvoju u seoskim sredinama stvorena je tokom dvogodišnjeg projekta "Zadržimo ih kod kuće", koju je nevladina organizacija Amity (Amiti)- Snaga prijateljstva sprovodila u selima Šumadije i okolini Kraljeva.Mobilni timovi koji su obilazili seoske sredine utvrdili su da medju porodicama sa decom koja imaju poteškoće u razvoju deset odsto njih čine samohrani roditelji i to većinom majke, pošto o svojoj deci brinu samo dva samohrana oca."Zbog izraženog siromaštva ove porodice nemaju sredstava da deci obezbede neophodnu posebnu ishranu ili terapiju. Pronašli smo i decu bez zdravstvenih knjižica", kazala je rukovodilac Amiti programa Nadežda Satarić.Prema njenim rečima, ove porodice najčešće žive od nadoknade za tudju negu i pomoć koju dobijaju od države, a retke su one sa bar jednim zaposlenim članom ili penzionerom.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SIROMAŠTVU ŽIVI 60 ODSTO SEOSKE DECE OMETENE U RAZVOJU

Izvor: Kurir, 24.Jan.2012

Ova deca žive izolovano od lokalne zajednice i često su izložena visokom stepenu predrasuda i neinformisanosti, kako u samoj porodici, tako i u okruženju, rekla Nadežda Satarić, rukovodilac programa koji sprovodi Udruženja Snaga prijateljstva-Amity..BEOGRAD - U seoskim sredinama Šumadije i Kraljeva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.