Tesla banka pomaže povratak Srba u Hrvatsku (VIDEO)

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla banka pomaže povratak Srba u Hrvatsku (VIDEO)

Skupština Tesla banke u Zagrebu poručila da će pomoći održivi povratak Srba u Hrvatsku. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić na toj sednici saopštio da će ova banka omogućiti povratak srpskih preduzeća u tu zemlju.

U Zagrebu je danas održana akcionarska skupština Tesla štedne banke, kojoj su prisustvovali i ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Snežana Repac.

"Tesla banka će omogućiti održivi povratak i opstanak srpske zajednice u povratničkim područjima", izjavio je Pajtić nakon Skupštine, na kojoj je doneta odluka o dokapitalizaciji banke, s obzirom da je kapital u nju uložio i Fond za razvoj Republike Srbije, kao i nekoliko većih hrvatskih i srpskih preduzeća.

Pajtić je naglasio da će aktivnosti Tesla banke omogućiti prisustvo srpskih preduzeća na hrvatskom tržištu i pozvao sve zainteresovane ulagače u obe zemlje, ali i u regionu, da ulažu u tu banku.

"Tesla banka će omogućiti lakši ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku", rekao je ministar Srećković i naglasio da odnosi Srbije i Hrvatske idu uzlaznom linijom, ali da ih, nažalost, ne prati i odgovarajući razvoj privredne saradnje.

Prema rečima predsednika Nadzornog odbora banke i predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, kapital banke iznosi oko četiri i po miliona evra, od kojih su po milion i po uložili Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za razvoj AP Vojvodine.



Ostatak sredstava obezbedila su velika preduzeća iz Hrvatske, kao što su "Zvijezda" u sastavu "Agrokora", "Končar" i šećerana "Viro" iz Županje, dok je, između ostalih, u banku uložila i Mesna industrija "Matijević", u iznosu od 100.000 evra.


"Planiramo da do jula kapital banke bude oko 40 miliona kuna, odnosno pet miliona evra, a da bi do kraja godine konačan kapital iznosio 15 miliona evra, odnosno 120 miliona kuna, s kojim bi banka mogla da posluje bez rizika", rekao je Pupovac.

Nakon sednice Skupštine banke, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić održao je sastanak sa hrvatskim vicepremijerom i ministrom poljoprivrede Petrom Čabankovićem.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.