Teško utvrditi tačan broj koalicija sa SPS i SRS

Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško utvrditi tačan broj koalicija sa SPS i SRS

U strankama demokratskog bloka nemaju precizne podatke u kojim lokalnim sredinama bi primena "nultog principa" dovela do promene vlasti

Tačan broj opština u kojima su demokratske stranke koje bi trebalo da formiraju vladu (DS, DSS-NS i G17 plus) u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije teško je utvrditi, rečeno je juče Tanjugu u političkim strankama.

Jedini podaci do kojih je moguće doći su oni na sajtu Cesida koji su ažurirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pre godinu dana, a prema njima stranke koje bi trebalo da formiraju novu vladu u 52 opštine i tri grada su u koalicijama koje bi morale da raskinu da bi bio ispoštovan "nulti princip", koji je juče predložila Demokratska stranka.

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, prema podacima Cesida, u koaliciji su sa SRS i SPS u 44 opštine, kao i u tri grada – Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok bi DS morala da raskine koalicije u šest opština.

Međutim, ako bi se ispoštovao predlog, koji je dao lider G17 plus Mlađan Dinkić da se raskinu koalicije i sa Pokretom snaga Srbije broj opština koje bi mogle da ostanu bez lokalne vlasti bio bi daleko veći.

Samim tim, ostaje nedoumica koliko bi tačno lokalnih koalicija trebalo da bude raskinuto da bi bio ispoštovan "nulti princip", koji je još jedan od predloga za formiranje nove vlade.

U DSS-u kažu da je tačan broj opština u kojima su u koaliciji sa SRS i SPS teško precizirati, ali dodaju da se ne radi o velikom broju opština.

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski objasnila je da je "vrlo teško tačno reći u kojim opštinama je ko u koaliciji", naročito posle ponovljenih lokalnih izbora na 22 mesta u toku prošle godine. "Sve koalicije na lokalnom nivou napravljene su u interesu građana. U samo nekoliko opština, a taj broj je nebitan u odnosu na ukupan broj opština u Srbiji, mi smo u koaliciji sa SRS i SPS. Smatram da to ne bi trebalo da bude kamen spoticanja za formiranje nove vlade", rekla je Dubravka Filipovski Tanjugu.

U G17 plus agenciji Beta je rečeno da ta stranka ni u jednom mestu u Srbiji nije u koaliciji sa SRS i SPS, ali da SPS u Nišu, Kruševcu i Loznici podržava manjinsku lokalnu izvršnu vlast u kojoj učestvuje i G17 plus.

Jelena Marković, portparol DS-a, rekla je agenciji Beta da "sadašnji članovi te stranke ni u jednom gradu ne učestvuju u koaliciji sa SPS-om i SRS-om". "DS ni u jednoj od opština koje su navedene u današnjim ′Novostima′, a prema izvorima Cesida, nije u vlasti sa SRS-om i SPS-om. U Aranđelovcu i Alibunaru odbornici odbegli iz DS-a, bivši članovi DS-a učestvuju u vlasti, ali nijedan od njih, u oba ta grada, nije član DS-a", rekla je Jelena Marković.

Prema podacima sa sajta Cesida, DSS ili NS učestvuju zajedno u vlasti sa SRS ili SPS u Aleksincu, Babušnici, Beočinu, Bojniku, Brusu, Kniću, Kosjeriću, Kovinu, Kruševcu, Kučevu, Kuli, Loznici, Lučanima, Ljuboviji, Mionici, Novoj Varoši, Novom Kneževcu, Opovu, Petrovcu, Plandištu, Požegi, Priboju, Raški, Rumi, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Sokobanji, Somboru, Staroj Pazovi, Svilajncu, Temerinu, Trgovištu, Valjevu, Vranju, Vrbasu, Vršcu, Zaječaru, Žagubici, Žitištu, kao i u svih pet niških opština.

NS je sa G17 plus i SRS na vlasti u Ljigu, a G17 plus i SPS učestvuju u vlasti u Kuršumliji.

Prema podacima Cesida, i odbornici Demokratske stranke su u koaliciji sa SRS ili SPS u Alibunaru, Aranđelovcu, Ivanjici, Vrnjačkoj Banji, Gadžinom Hanu i Žabarima.

P. R.

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.