Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Takovske novine vređaju muslimana"

Gornji Milanovac -- Opštinski čelnici tvrde da tekst u "Takovskim novinama" vređa republičkog inspektora na nacionalnoj i verskoj osnovi.

U tekstu doslovce piše: "U opštini viđen vehabija. I ne samo viđen, već ga viđaju svaki dan. Dođe uredno na posao kao svi zaposleni, obezbeđenje stane mirno kada on prolazi, a niti je tu zaposlen, niti je šalterska stranka, a ima posla. Oko njega je sve zeleno. Nosi laptop i kada ga utakne u struju, na njegovom monitoru se pojave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zelena slova..."

Tekst pod naslovom "Vehabija", sa nadnaslovom "Bez cenzure", autorke Branke Vuković, objavljen je u današnjem broju lokalnog lista "Takovske novine", koji najavljuje obeležavanje Cveti kada je 1815. godine Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak u Takovu, protiv Turaka.

Tekst je izazvao žestoke reakcije, jer je u Gornjem Milanovcu već desetak dana u kontroli republički budžetski inspektor muslimanske nacionalnosti, koji svakodnevno pregleda potrošnju tih sredstava.

U zajedničkom saopštenju, Opštinsko veće i predsednik opštine Dražimir Marušić, ocenili su da je to "krajnje primitivno i vulgarno vređanje ličnosti inspektora od strane autora i urednika, sa svim obeležjima krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i omalovažavanja Srbije i njenih organa".

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije najoštrije je osudio tekst u kojem je "rečima verske i nacionalne diskriminacije izvređan republički inspektor", a slično saopštenje dao je i Pokret za Gornji Milanovac, na čijem je čelu aktuelni predsednik opštine.

Motiv takvog pisanja su izneverena očekivanja da će inspektor pronaći zloupotrebe u korišćenju budžetskih sredstava, a "kada toga nije bilo, pribegava se vređanju njegove ličnosti, što nije svojstveno narodu ovoga kraja", navodi se u saopštenju.

Autorka teksta rekla je agenciji Beta da je to "proizvoljno insinuiranje proisteklo iz njihove bujne mašte", negirajući sve optužbe, a odgovorni urednik lista, Dragoljub Petković, ocenio je da se "radi o još jednom pritisku na novinare, navodeći da to nema veze sa inspektorom, a da to više nisu jednopartijske novine".

Inspektor je odbio da bilo šta komentariše, rekavši da "samo radi svoj posao" i da ne želi da mu se ime pominje.

U nedelju će biti obeležen Dan opštine Gornji Milanovac, kada će biti dodeljena opštinska priznanja, a Komisija za dodelu jutros je saopštila da će najveće priznanje, Zlatna plaketa "Takovski ustanak", biti upravo uručena redakciji tog lista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.