Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Libiji priprema nastup u UN

Srbija je počastvovana što je pozvana da sa visokom delegacijom učestvuje u obeležavanju 40. godišnjice libijske revolucije - izjavio je Fonetu juče u Tripoliju predsednik Srbije Boris Tadić, gde su mu libijski domaćini priredili svečan doček.



Tadić je naglasio da će se tokom boravka u Tripoliju sastati sa libijskim vođom Muamerom el Gadafijem i podsetio da će to biti njegov treći susret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa vođom libijske revolucije u proteklih nekoliko godina. Sa Tadićem u delegaciji su i ministri odbrane i spoljnih poslova Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije najavio je da će imati susrete i sa mnogim drugim predsednicima i premijerima delegacija koje prisustvuju proslavi u glavnom gradu Libije.

- Biće to prilika za mnoge neformalne razgovore uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na ovakvim susretima često se mnogo toga uradi efikasnije nego u formalnim razgovorima - istakao je on.

Generalna skupština UN održaće se u drugoj polovini septembra, a kako su najavili zvaničnici Beograda, delegacija Srbije imaće složen zadatak da parira planiranom lobiranju Prištine za povećanje broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. To je poslednja velika prilika za lobiranje pred početak rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Na vojnoj paradi koja je juče organizovana na centralnom gradskom trgu u Tripoliju učestvovao je i vod vojnika Vojske Srbije, koji su pozvani da budu među onima koji predvode paradu. To je, naglasio je Tadić, važna činjenica, jer pokazuje da Libija poštuje naše prijateljstvo i saradnju u prošlosti.

Među šezdesetak državnika, mahom iz afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja, slavlju su prisustvovali i crnogorski predsednik Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.