Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić se nije složio da se II svetski rat stavi ad akta

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića danas su demantovali navode zagrebačkog "Večernjeg lista" da se on složio da Hrvatska i Srbija teme iz Drugog svetskog rata zauvek stave ad akta, uključujući i izbacivanje brojke od 700.000 žrtava u Jasenovcu iz zvanične srpske istorije.

"Večernji list" objavio je danas da su Mesić i Tadić o tome razgovarali na samitu u Zagrebu i da se Tadić složio da bi završetak priče o Drugom svetskom ratu trebalo da uključi i izbacivanje brojke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 700.000 žrtava u Jasenovcu iz službene srpske istoriografije, kao i smeštanje četnickog pokreta u realni kontekst.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na sastanku su govorili o nevinim žrtvama u Jasenovcu, Jadovnu, Oluji, a predsednik Tadić rekao je da se nikada neće baviti brojem žrtava i da to prepušta istoričarima, rečeno je Beti u Tadićevom kabinetu.

U razgovoru sa Mesićem Tadić je, kako dodaju u njegovom kabinetu, naglasio da je "svaka nevina žrtva prevelika" i da se "stratišta kao Jasenovac i sva ostala nikada ne smeju zaboraviti".

Rekao je takođe da žrtvama treba odavati dužno poštovanje i ponovio svoj čvrst stav da se svi oni koji počine zločine moraju naći pred licem pravde.

Povodom svog izvinjenja Tadić je predsedniku Hrvatske preneo da očekuje slične gestove svojih kolega iz regiona, preneto je Beti iz kabineta predsednika Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.