Tadić i Vujanović popravljaju odnose

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 18.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Vujanović popravljaju odnose

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović dolazi danas u zvaničnu posetu Srbiji, prvu nakon što su u oktobru prošle godine prekinuti diplomatski odnosi zbog crnogorskog priznavanja nezavisnosti Kosova. Od ove posete očekuje se neka vrsta sporazuma o normalizaciji odnosa dve države. Moguć je i dogovor o postavljanju novog crnogorskog ambasadora u Beograd, kao i načelan dogovor o dvojnom državljanstvu.



Vujanović će u Srbiji boraviti do srede, 20. maja, a njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poseta je ugovorena prošle nedelje u Skoplju, kada se sreo sa predsednikom Borisom Tadićem na inauguraciji makedonskog predsednika. Vujanovićeva poseta je druga zvanična poseta šefa crnogorske države od obnove pune državnosti Crne Gore, na referendumu 21. maja 2006. godine. Crnogorski predsednik će tokom posete Srbiji boraviti i u Lovćencu, gde je najbrojnija zajednica Crnogoraca.

Jedna od tema koja najviše intrigira srpsku javnost otkako je i iz Beograda i iz Podgorice rečeno da je povratak crnogorskog ambasadora u Beograd samo „tehničko pitanje" jeste da li će ponovo biti imenovana Anka Vojvodić. Prema nekim najavama, nije isključena mogućnost da se Vojvodićeva, iako prošle godine proglašena personom non grata, vrati na ambasadorsku funkciju u Beogradu, ali je crnogorski premijer Milo Đukanović ranije nekoliko puta poručivao da se Podgorici „ne žuri" da obnovi pune diplomatske odnose sa Srbijom. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je, međutim, izjavljivao da Srbija i Crna Gora treba što pre da međusobne diplomatske odnose vrate u normalu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.