Tadić: Za rekonfiguraciju UNMIK  nadležan Savet bezbednosti UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Za rekonfiguraciju UNMIK nadležan Savet bezbednosti UN

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji treba da odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Slažemo se da šest navedenih oblasti razmotrenih u Vašem pismu zahtevaju posebnu pažnju. Stoga smo spremni da nastavimo angažovanje u dijalogu s Ujedinjenim nacijama kako bismo postigli zadovoljavajući dogovor", naveo je Tadić u odgovoru na pismo o rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UNMIK, koje je u četvrtak primio od generalnog sekretara UN.

Centralno mesto UN

Tadić je istakao da bi, sve dok se ne pronađe kompromisno rešenje za budući status južne srpske pokrajine, međunarodna zajednica trebalo da zadrži centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Srbija je zainteresovana i ima nameru da podrži proces koji vodi ka kompromisnom rešenju za budući status naše južne pokrajine. Sve dok se do takvog rešenja ne dođe, međunarodna zajednica, koju vode UN, trebalo bi da zadrži centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, poručio je Tadić i dodao da zbog toga struktura i sastav međunarodnog prisustva ostaju od izuzetnog značaja.

Pokušaj secesije ugrožava mir

Tadić je u pismu Banu ponovio da jednostrano proglašenje nezavisnosti, koju su 17. februara 2008. godine proglasile privremene institucije samouprave srpske južne pokrajine Kosovo i Metohija, krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u suprotnosti je s Poveljom UN. "Taj pokušaj secesije ugrozio je učvršćivanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što smo napornim radom nastojali da postignemo", ocenio je Tadić.

Predsednik Srbije je preneo generalnom sekretaru UN da je proces formiranja vlade u Srbiji, posle parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine, u odlučujućoj fazi i da će nova vlada imati istorijski zadatak da primeni jasno potvrđeno zalaganje naših građana za brz ulazak Srbije u Evropsku uniju i za demokratske vrednosti koje ona predstavlja".

Želeo bih da naglasim značaj pronalaženja legalnog puta napred, prihvatljivog za sve zainteresovane strane, a koji je odobrio Savet bezbednosti. Samo takav pristup može da dovede do održivog ishoda", poručio je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TADIĆ: KOŠTUNICA OBMANJUJE

Izvor: Kurir, 13.Jun.2008

ATINA, 13. jun 2008. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je večeras "optužbe tehničkog premijera Vojislava Koštunice kao neosnovane i istakao da Koštunica, po starom običaju, nastavlja da obmanjuje građane Srbije", rečeno je u kabinetu šefa države. Prema istom izvoru, Tadić je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.