Tadić: Za Srbiju važni odnosi sa EU, Rusijom i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Za Srbiju važni odnosi sa EU, Rusijom i SAD

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da su spoljnopolitički prioriteti Srbije odbrana Kosova, evropska integracija i jačanje regionalne saradnje.

On je ukazao i da spoljna politika Srbije počiva na razvijanju odnosa sa EU, Rusijom i SAD.

"Srbija ima tri stuba spoljne politike - to su Evropska unija, Rusija i SAD, i bez produbljivanja odnosa ne možemo ostvariti naše vitalne naiconalne interese", rekao je Tadić novinarima u Palati Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde je učestvovao na ambasadorskoj konferenciji.

On je rekao da će se nastaviti sve dosadašnje aktivnosti u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, jačanju regionalne saradnje i na uspostavljanju posebne uloge Srbije na zapadnom Balkanu, a kao najznačajni spoljnopolitički cilj je istakao integraciju zemlje u EU.

Ambasadori za privlačenje investicija

Tadić je rekao da zbog ekonomske krize u svetu, koja pogađa i Srbiju, ministarstva i državne institucije dobijaju novu ulogu.

"Moramo mobilisati sve državne institucije u dobijanju novih investicija i otvaranju novih radnih mesta", rekao je predsednik Srbije i dodao da svi ambasadori imaju ulogu u privlačenju stranih investicija.

On je naveo da su ambasadori dobili jasne instrukcije za to od ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i drugih učesnika ambasadorske konferencije.

Tadić je ukazao na potrebu reforme Ministarstva spoljnih poslova, stalnog obnavljanja diplomatskog kadra i dovođenja novih ljudi.

Upitan da li je zadovoljan radom abasadora Srbije, s obzirom na mnoge Jeremićeve diplomatske aktivnosti u svetu, Tadić je rekao da su nagomilane teškoće i posledice politike 1990-tih godina i da "sve to mora da se premosti".

Ambasadori su ambasadori

Na pitanje o radu ambasadora koji nisu iz vladajućih stranaka, predsednik Srbije je rekao da nije nikakav problem da ambasadori iz redova Demokratske stranke Srbije (DSS) budu diplomatski predstavnici i brane Kosovo, ukoliko "slušaju i poštuju" instrukcije Jeremića.

On je rekao da oni, koliko vidi, to i čine i dodao da ambasadori iz redova DSS-a snažno podržavaju politiku zemlje u odbrani Kosova.

Upitan da li će Srbija tužiti Ukrajinu zbog problema sa snabdevanjem gasaom, Tadić je rekao da to treba da razmotri Srbijagas, jer je to preduzeće nadležno za taj sektor.

Tadić i Jeremić su rekli novinarima da je na ambasadorskoj konferenciji razmotrena spoljna politika u ovoj i narednoj godini, a Jeremić je preneo i da se raspravljalo o situaciji u svetu, posebno na Bliskom istoku.

Jeremić je istakao da se Srbija priključuje glasu sveta koji osuđuje nasilje i poziva obe strane da odmah prekinu neprijateljstva.

Smajlovićeva - državna tajna

Povodom spekulaicja u medijima da će Ljiljana Smajlović biti imenovana za ambasadora u Kanadi, Jeremić je rekao da ne može da odgovori na to pitanje jer je to državna tajna.

"Ne možete da dobijete odgovor jer bi to bilo kršenje državne tajne... to je suprtono zakonu", rekao je on i objasnio da imena ambasadora ne mogu da budu poznata dok se ne dobije agreman od zemlje u koju idu.

Upitan da li je bilo pregovora oko usvajanja budžeta sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, kome se sudi u Haškom tribunalu, Tadić je rekao da nije pregovorao sa njim i istakao da nije bilo nikakvih podmićivanja da bi budžet bio usvojen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Ambasadori iz DSS nisu problem

Izvor: Mondo, 12.Jan.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da su spoljnopolitički prioriteti Srbije odbrana Kosova, evropska integracija i jačanje regionalne saradnje. Na pitanje o radu ambasadora koji nisu iz vladajućih stranaka, predsednik Srbije je rekao da nije nikakav problem da ambasadori iz DSS budu diplomatski...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.