Tadić: Vojska temelj politike mira

Izvor: B92, Tanjug, 11.Feb.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vojska temelj politike mira

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Vojska Srbije jedan od ključnih činilaca odvraćanja od rata i kao takva temelj politike mira na kojoj Srbija insistira.

"Reforma sistema odbrane podrazumeva da vojska uvek ima zasluženo mesto u našem društvu, da su naše oružane snage deo globalnog mirovnog i odbrambenog sistema, da je Srbija činilac mira i da je spremna za odgovornost u regionu, ali i u mirovnim misijama u svetu", rekao je Tadić, koji, po ustavu, ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i funkciju vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Vojska mora da ostane ključni činilac spoljne, a nikako unutrašnje politike države, istakao je Tadić u obraćanju predstavnicima vojske i Ministarstva odbrane, na prijemu povodom Dana Vojske Srbije.

Predsednik je ocenio da je završetak procesa profesionalizacije vojske krajem ove ili početkom iduće godine realističan cilj, ali i poručio da svima koji žele da služe vojni rok to mora biti i omogućeno kako bi se očuvala čvrsta veza između vojske i građana.

"Naša vojska je neodvojivi deo srpskog društva - tako je bilo oduvek, tako će biti i u budućnosti", rekao je Tadić.

Srbija se, kako je kazao, danas nalazi u kompleksnim političkim zbivanjima, i jedan od izazova sa kojima se suočava jeste i ekonomska kriza, koja izaziva i bezbednosnu nestabinost.

"Važno je da vojska i sistem odbrane budu kroz proces reformisanja ojačani i da vojska u društvu zauzme ulogu koja joj pripada, da pripadnici naših oružanih snaga u procesu obuke budu osposobljeni za odgovor na sve izazove, ali i da vojska bude neprekidno pod civilnom kontrolom", rekao je Tadić.

Čestitajući Ministarstvu odbrane na uspešnom realizovanju reformi u sistemu odbrane, predsednik Tadić je istakao značaj poboljšanja ekonomskog položaja pripadnika vojske.

"Svaka vojska može izvršiti svoju obavezu samo ako država brine o egzistencijalnim potrebama pripadnika oružanih snaga", rekao je Tadić, podsetivši da ulaganje u sistem odbrane jeste zapravo investiranje u opšti tehnološki i ekonomski razvoj čitavog društva.

Prijemu u zgradi predsednika Srbije, povodom 15. februara - Dana Vojske Srbije, su, između ostalih, prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, članovi Generalštaba i najviši oficiri svih vidova i rodova Vojske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.