Tadić: Trasiran put Srbije u EU

Izvor: B92, 13.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Trasiran put Srbije u EU

Atina -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će formiranjem proevropske, socijalno odgovorne vlade, omogućiti da se Srbija kreće ubrzano ka Evropskoj uniji.

On je dodao da će to stvoriti i priliku za početak istinskih pregovora o budućem statusu Kosova, koji će rezultirati kompromisnim rešenjem, potvrđenim u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Tadić je, na samitu lidera zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, ocenio da se države zapadnog Balkana danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlikuju po tome da li su članice EU ili ne.

"Na sreću, ovo je samo privremena situacija, jer smo svi saglasni da je naša zajednička budućnost u EU", rekao je Tadić, dodajući da je u tom smislu regionalna saradnja pripremni korak za punu integraciju regiona u EU.

Prema rečima Tadića, potpisivanje SSP-a sa Srbijom ima istorijski značaj i pokazuje da je put Srbije u EU konačno trasiran.

"Odlučna pobeda proevropskih snaga na izborima 11. maja pokazuje naš nacionalni konsenzus da idemo političkim kursom koji nas ubrzano vodi ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da se regionalna saradnja zasniva na posvećenosti da se u Evropi različitosti rešavaju dijalogom, a ne konfrontacijom i zato je Srbija opredeljena da rešenje za budući status Kosova pronađe u istorijskom kompromisu sa kosovskim Albancima.

"Zato verujem da sada, kao nikada pre u istoriji, region ima konkretne mogućnosti da prevaziđe konflikte i nesuglasice", rekao je on.

Tadić je dodao da mu je veliko zadovoljstvo da izrazi punu podršku Srbije programu UNESKO "Kulturno nasleđe u JIE - Mostovi zajedničke budućnosti", koji je i okupio lidere JIE u Atini.

Najveći izazov za ljudska prava jeste očuvanje kulturnih dobara Srbije koja se nalaze na Kosovu, pod administracijom UN od 1999. godine, ocenio je Tadić.

On je podsetio da je "više od 150 crkava ili manastira, sagrađenih u 14. veku, uništeno posle napada albanskih ekstremista, a samo 35 tokom nasilja Albanaca nad Srbima 2004. godine".

Tadić je naveo i najskoriji primer manastira Visoki Dečani, kojem je opštinska uprava u većinski albanskom gradu oduzela imovinu.

"To se ne može dozvoliti. Ne može se dozvoliti da se samo na Kosovu ne primenjuje zakon. Tako nema ni pravde, ni pravičnosti, niti puta napred", upozorio je Tadić.

On je najavio da će Srbija učestvovati u programima koji se pominju u nacrtu deklaracije sa tog skupa, jer su oni zasnovani na principima nenasilja, tolerancije i poštovanja kulturnih različitosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Region mora da različitosti rešava dijalogom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2008

ATINA - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Atini da će formiranjem proevropske, socijalno odgovorne vlade omogućiti da se Srbija kreće ubrzano ka Evropskoj uniji, ali će stvoriti i priliku za početak istinskih pregovora o budućem statusu Kosova, koje će rezultirati kompromisnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Trasiran put Srbije u EU

Izvor: TV Avala, 13.Jun.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će formiranjem proevropske, socijalno odgovorne vlade, omogućiti da se Srbija kreće ubrzano ka Evropskoj uniji.

Nastavak na TV Avala...

Tadić: Srbija ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova

Izvor: Kurir, 13.Jun.2008

ATINA, BEOGRAD, 13. juna (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Atini da je bilo kakva rekonfiguracija prisustva međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji moguća samo uz odluku Saveta bezbednosti UN i da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije. "Srbija ne priznaje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.