Tadić: Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i Metohije u bilo kojoj formi i smatra da bi takav presedan mogao prouzrokovati dalekosežne posledice u mnogim zemljama.

"Braneći principijelne i legitimne interese na Kosovu i Metohiji, kulturu, svoje građane, suverenitet i integritet, Srbija misli i o svojoj evropskoj budućnosti i na stabilnost i drugih zemalja u regionu", rekao je Tadić na otvaranju ministarskog sastanka saveta organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za crnomorsku i ekonomsku saradnju.

Tadić je istakao da je Srbija privržena mirnom rešenju tog problema i međunarodnom pravu i da brani interese na Kosovu i Metohiji misleći i na stabilnost drugih zemalja koje imaju slične konflikte.

"Srbija smatra da Kosovo i Metohija može biti presedan koji moze prouzrokovati nestabilnost u drugom zemljama regiona", rekao je Tadić ocenivši da "ima mnogo Kosova u regionu" i da tim u zemljama postoje konflikti slični kosovskom.

Prema njegovim rečima pretpostavka razvoja zemalja crnomorskog regiona je mirno rešenje tih konflikata.

Tadić je ocenio da današnji svet u dobroj meri zavisi od stabilnosti crnomorskog regiona jer je strategijski ta zona od posebnog interesa i ima poseban značaj za svetski mir i razvoj čitavog čovečanstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković kazao je da zajednički napori zemalja regiona u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, snabdevanja energijom, ekologije saobraćaja, obrazovanja i kulture treba da motivišu i odgovarajuće institucije Evropske unije da se uključe i daju svoj doprinos jer je to u obostarnom interesu.

Drašković je ocenio da će memorandumi o kružnom autoputu i plovnim putevima u crnomorskom regionu koji će danas biti potpisani, kao i memorandum o olakšicama i drumskom prevozu robe kome su danas pristupile Rusija i Srbija predstavljaju značajan rezultat dosadašnje saradnje.

"Dunav predstavlja i stratešku vezu između regiona i EU koja ima potencijal da stimuliše razvoj saobraćaja, trgovine, turizma i da privuče investicije", rekao je Drašković. Na sastanku će Srbija predati status predsedavajuće Savetom Turskoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.