Tadić: Pre ulaska u EU mora se promeniti struktura države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pre ulaska u EU mora se promeniti struktura države

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je kontinuitet, ali i promene, u spoljnjoj i unutrašnjoj politici Srbije, što će, kako je rekao, predstavljati najveći reformski napor sa kojim se zemlja suočava u poslednjih sto godina. Spoljnopolitički cilj Srbije je ulazak u EU, ali je za to potrebno potpuno izmeniti strukturu države, rekao je Tadić i dodao da Srbija u Uniju ne može ući sa inflacijom od 15 odsto.

"Postojaće neki elementi kontinuiteta u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dosadašnju politiku, ali neke stvari će morati da se menjaju. Nove okolnosti nameću nove izazove, tako da ni pitanje evropske integracije ni problem Kosova ne možemo da rešavamo na isti način kao posle 5. oktobra, jer se mnogo toga u međuvremenu promenilo", rekao je Tadić.

Povodom kritika da je na mala vrata uveden predsednički sistem i da je vlast u rukama jednog čoveka opasna za demokratiju, Tadić je istakao da "niko nije došao do vlasti uzurpacijom i nasiljem, već uz puno poštovanje demokratske procedure".

"Kad je o meni lično reč, uviđam da je moja odgovornost kudikamo veća nego do sada, jer više ne mogu da kažem da mi smeta ovaj ili onaj političar ili stranka, ili da nisam uspeo da obezbedim saglasnost za neku ideju", naveo je on i dodao da lično "definitivno ne spada u ljude koji su skloni da zloupotrebljavaju vlast".

Odgovarajući na zamerke koje su mu upućene zbog odnosa prema medijima, predsednik Srbije je kazao da je po tom pitanju "vrlo uzdržan" mada, kako je rekao, zna da bez reforme tog sektora ne može biti ni reforme društva.

"Nemam nameru da se uplićem u zbivanja u medijskom sektoru, ali znam da on mora da se reformiše", kazao je on i dodao da misli da država ne treba da učestvuje u vlasništvu medija, ali da je činjenica da je neki list u privatnim rukama ne uklanja mogućnost zloupotrebe.

Povodom "glasova" o podelama u DS-u, Tadić je rekao da u stranci ima različitih mišljenja, ali da to ne znači da postoje novi raskoli kao što su sugerisali naslovi u pojedinim novinama. On je kao primer za to naveo odluku o premijeru, podsetivši da je bilo različitih mišljenja o kandidatima koja su, kako je rekao, primljena k znanju, ali da je na kraju, ipak, on bio taj koji je doneo odluku i preuzeo odgovrnost.

"Neki su se sa tom odlukom složili, a neki nisu, i ja protiv toga nemam ništa", kazao je Tadić.

Govoreći o nacionalnom pomirenju u Srbiji, Tadić je rekao da je ono Srbiji potrebno jer ovako podeljena i puna antagonizama ne može da ostvari strateške ciljeve koji su u međuvremenu definisani.

"Ja nisam država, nisam nacija, niti sam jedini koji ima prava na političko tumačenje naše stvarnosti, pa stoga ne mogu da pretendujem na to da tu ideju sprovedem bez uključivanja čitavog niza drugih faktora", istakao je on i dodao da je stoga pokrenuo taj proces sa partnerima u vladi.

"Naravno da se kod mnogih pojavila opravdana bojazan da to možda znači amnestiju od zločina, ali to apsolutno nije amnestija. Mireći se, mi u stvari tražimo zajedničke tačke u budućnosti, jer ako ih budemo tražili u prošlosti, nema šanse da se pomirimo", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, istorijska analiza će pokazati da ni prošlost nije bila jednoznačna i da je on bio dosledan borac protiv politike Slobodana Miloševića, i ponovo bih to bio ukoliko bi se devedesete godine na neki način vratile. On je, međutim, podsetio da je Milošević podržao Vens-Ovenov plan, dodajući da bi, da je taj plan usvojen, rat u Bosni bio završen 1993. godine i ne bi bilo Srebrenice.

"Dakle, ne mogu da poreknem da je to bio dobar potez, što ni u kom slučaju ne znači da mogu i hoću da zaboravim sva ostala zla koja su se desila" istakao je predsednik Srbije.

Govoreći o Kosovu, Tadić je rekao da će dosadašnja državna politika vezana za Kosovo biti sprovođenja i ubuduće, dokle god budu na snazi donesene rezolucije. Istovremeno, pred nas se postavljaju novi izazovi, rekao je Tadić navodeći da generalni sekretar UN Ban Ki-mun ima nedvosmislenu nameru da napravi novu konfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

"Mi moramo da učinimo sve da do rekonfiguracije dođe na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti, i da se naš glas čuje i uvaži", rekao je on i najavio nastojanje da politika prema Kosovu ne bude rigidna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.