Tadić: Ostvaren veliki napredak na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ostvaren veliki napredak na putu ka EU

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je u proteklih godinu dana ostvaren veliki napredak u ispunjavanju pretpostavki za evropske integracije naše zemlje, i poručio da pred vladom stoji zadatak da u naredne tri godine od Srbije načini zemlju bez koje EU ne može.

Tadić je, na sednici Saveta za evropske integracije Vlade Srbije kojim predsedava premijer Mirko Cvetković, istakao da u procesu približavanja EU ne treba licitirati sa rokovima, već raditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na uređivanju društva i države u skladu sa savremenim evropskim standardima.

"EU je navikla da za nas bude zainteresovana zbog problema sa kojima smo se suočavali. Vreme je da je učinimo zainteresovanom zbog dobrih rezultata u reformama našeg društva, usklađivanja sa evropskim zakonima i usvajanja evropskih standarda, ali i rezultata saradnje sa susedima i čitavom međunarodnom zajednicom", rekao je Tadić.

"Rad na evropskim integracijama veliki je i zahtevan posao, posao koji traži istrajnost, strpljenje i dugotrajno angažovanje, a put ka EU je dug i zahteva sveobuhvatnu reformu društva. Na tom putu ima mnogo posla za sve nas", poručio je predsednik Tadić.

Srbija će, prema njegovim rečima, postati država bez koje EU ne može samo ukoliko i nadalje bude faktor mira i stabilnosti, ključni faktor u borbi protiv regionalnog organizovanog kriminala i ako bude energetsko i saobraćajno čvorište i privredna žila kucavica Zapadnog Balkana.

"To je zadatak koji stoji pred Vladom Srbije u sledeće tri godine", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, svaki korak u povezivanju države i građana sa EU predstavlja fundamentalni napredak, zaokruživanje prirodne celine, ali i ostvarenje težnji svih onih koju su pre godinu dana na izborima većinski pružili podršku evropskoj budućnosti Srbije. "Iako se u EU vodi debata oko brzine integracije zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog zbog globalne ekonomske krize, mi činimo sve da nastavimo put Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, EU će postati prostor istinske bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta ne samo za stare, već i za nove članice", kazao je Tadić.

Ističući značaj koordiniranog timskog rada u procesu evrointegracija, kao neprikosnovenom zajedničkom cilju, on je ocenio da je najbolji primer uspešnosti takvog angažovanja napredak ostvaren u dijalogu o viznoj liberalizaciji.

"Posvetiću punu pažnju praćenju dalje primene svih preduzetih mera, kako bi do ovog, za naše građane izuzetno važnog koraka, došlo u što skorije vreme. Ukidanje viznog režima odluka je koju smo čekali tolike godine, i koja će najbolje pokazati našim građanima da ih Evropa prihvata i poštuje", istakao je predsednik Srbije.

Komentarišući napredak naše zemlje u oblasti zakonodavstva, Tadić je rekao da je državna administracija do sada pokazala zadovoljavajući nivo efikasnosti na tom polju, i poručio da će usvajanje zakona, usklađenih sa evropskim pravnim nasleđem, stvoriti osnovu za bolji i stabilniji život građana Srbije.

Kao naročito značajne, Tadić je izdvojio Zakon o nacionalnim savetima, čijim će skorim usvajanjem, a potom i primenom, biti neosporivo dokazana rešenost Srbije da stane u zaštitu nacionalnih manjina, ali i Zakon o uređenju prostora i izgradnje, kojim će biti pospešene strane investicije.

Osvrćući se na proces okončanja saradnje sa Haškim tribunalom, on je istakao da Srbija čini sve da pronađe preostalu dvojicu haških optuženika.

"Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca je najpozitivniji za Srbiju do sada, što je dodatni podstrek svim članicama EU da omoguće odluku o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa našom zemljom", konstatovao je Tadić.

Savet za evropske integracije, kojim predsedava premijer Cvetković, savetodavno je telo vlade koje prati realizaciju strategije pridruživanja Srbije EU, predlaže smernice za unapređenje procesa pristupanja i mere za uspostavljanje opšteg nacionalnog konsenzusa o procesu pristupanja Srbije Uniji, a bavi se i drugim stručno-savetodavnim poslovima koji povećavaju efikasnost rada državnih organa u procesu pristupanja Srbije EU.

Poziv Vladi da ubrza zakone bitne za evro-integraciju

Savet za evropske integracije pozvao je večeras Vladu Srbije da nastavi i, u skladu sa mogućnostima, ubrza donošenje i primenu zakona važnih za proces evropske integracije Srbije.

U saopštenju sa sednice se navodi da Vlada treba da proceni i kada je najpovoljniji trenutak za podnošenje zahteva za prijem Srbije u EU.

"Savet očekuje da će EU, bez obzira na izazove sa kojima se suočava, ostati privržena principima politike proširenja, koji podrazumevaju da napredak u ispunjavanju kriterijuma donosi i napredak ka članstvu u EU", ukazuje se u saopštenju.

Savet je pozdravio napore Vlade Srbije za ispunjavanje kriterijuma za liberalizaciju režima viza i pozvao na nastavak rada radi pune primene utvrđenih mera, da bi što pre bile ukinute vize za putovanje državljana Srbije u EU.

Savet je, takođe, podržao odluku Vlade Srbije o otpočinjanju primene Prelaznog sporazuma sa EU o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.