Tadić: Jubilej nesvrstanih u Srbiji

Izvor: B92, Beta, 16.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Jubilej nesvrstanih u Srbiji

Šarm el Šeik -- Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je da Beograd bude domaćin samita nesvrstanih 2011. godine, na 50. godišnjicu osnivanja tog pokreta.

Tadić je na samitu Pokreta nesrvstanih u Šarm el Šeiku pozvao zemlje članice te organizacije da ostanu privrženi dosadašnjem opredeljenju da poštuju međunarodno pravo i da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Tadić podsetio je da član 30 deklaracije iz Šarm el Šeika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđuje opredeljenost članica Pokreta da u potpunosti poštuju međunarodno pravo, Međunarodni sud pravde i da nastoje da sve sporove rešavaju u skladu sa Poveljom UN.

On je zahvalio većini članica Pokreta koje nisu priznale nezavisnost i ponovio da Srbija to nikada neće učiniti.

"Ne bi trebalo podsticati nova priznanja Kosova. Osim toga, multilateralne organizacije ne bi trebalo pritiskati da produžavaju članstvo secesionističke vlasti u Prištini u njima”, kazao je Tadić.

"Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitu Srbije i drugih članica UN učvrstiće veze među nama i potvrditi principe koji počivaju na povelji UN-a i na principima koje je usvojio i Pokret nesvrstanih”, veruje predsednik Srbije.

Tadić je i zvanično potvrdio želju Srbije da organizuje jubilarni samit nesvrstanih kojim će biti obeleženo pola veka postojanja tog pokreta.

"Srbija bi veoma volela da organizuje godišnjicu, zajedno sa ostalim zemljama koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije. Ako bi Beograd bio izabran za domaćina jubilarnog samita, povodom pedesetogodišnjice, to bi bila dobra prilika da se oda poštovanje vizionarskoj ideji, utemeljivačima Pokreta i svemu što je do sada učinjeno”, smatra Tadić.

"Posle pet decenija predlažemo da se članice Pokreta okupe u Beogradu da proslave godišnjicu i da ponosno i sigurno pogledaju u budućnost”, poručio je on.

Tadić je naglasio da će Srbija, uprkos težnji da uđe u Evropsku uniju, nastaviti da podržava i glavne ciljeve Pokreta nesvrstanih kao što je izgradnja pravednijeg društva.

O mogućnosti preispitivanja pozicije o Kosovu

Inače, Tadić je juče zatražio od predsednika Avganistana i Dominikanske Republike da razmotre pozicije o Kosovu nakon presude Međunarodnog suda pravde.

Tadić je na marginama Samita nesvrstanih, u Šarm el Šeiku, imao brojne razgovore sa predsednicima i premijerima članica Pokreta, između ostalih i sa Hamidom Karzaijem i Leonelom Fernandesom. Osim o Kosovu, Tadić je sa svojim sagovornicima razgovarao i o unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje.

"Moram da kažem da sam insistirao na razgovoru sa dva predsednika i od njih sam tražio da uzmu u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde i još jednom razmotre tu odluku. Oni su mi obećali da će o tome veoma ozbiljno razgovarati u svojim zemljama i mislim da je ovo jedan međunarodni samit na kojem se ovakve teme moraju otvoriti i sa onima sa kojima imate blisko i slično mišljenje, ali i sa onima sa kojima nemate istovetno mišljenje”, rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić na samitu Pokreta nesvrstanih

Izvor: TV Avala, 15.Jul.2009, 15:50

Predsednik Srbije Boris Tadić učestvuje danas i sutra na samitu Pokreta nesvrstanih u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik.

Nastavak na TV Avala...

Tadić: Politički dvokorak na Samitu nesvrstanih

Izvor: Press, 15.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija učešće na 15. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja u Šarm el Šeiku, koji je počeo juče, iskoristiti za nastavak borbe za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. .- Nastavljamo našu međunarodnu i diplomatsku borbu za...

Nastavak na Press...

Pokret nesvrstanih raspravlja o svetskoj ekonomiji u Egiptu

Izvor: VOA, 16.Jul.2009

Svetska ekonomija je tema broj jedan na samitu nesvrstanih u Egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku. Predsednik Kube Raul Kastro pozvao je danas na stvaranje novog monetarnog i ekonomskog uređenja u svetu.

Nastavak na VOA...

Završava se samit Pokreta nesvrstanih država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009

ŠARM EL ŠEIK - U egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku danas se završava 15. samit Pokreta nesvrstanih država, na kome zvaničnici više od 100 zemalja razgovaraju o diplomatskim odnosima, ekonomiji, razvoju i socijalnim pitanjima...Delegaciju Srbije, koja u Pokretu nesvrstanih ima status posmatrača,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić predložio Beograd za domaćina samita Nesvrstanih

Izvor: EMportal, 16.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio danas na samitu Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu da Beograd bude domaćin samita 2011, u vreme proslave 50. godišnjica osnivanja Pokreta.

Nastavak na EMportal...

Tadić: Beograd da bude domaćin Samita nesvrstanih

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je na samitu Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu da Beograd bude domaćin samita 2011. godine kada se bude proslavljala 50. godišnjica osnivanja tog Pokreta. Tadić je podsetio da je Pokret osnovan na konferenciji u Beogradu i da bi obeležavanje 50. godišnjice...

Nastavak na Radio 021...

Tadić:Srbija traži mir i pravdu

Izvor: RTV Pink, 16.Jul.2009

Tadić predložio Beograd kao domaćina samita Nesvrstanih. . . Predsednik Srbije Boris Tadić. predložio je na samitu Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu da. Beograd bude domaćin samita 2011. godine kada se bude proslavljala. 50. godišnjica osnivanja tog Pokreta. .

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Nesvrstani ponovo u Beogradu 2011.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009

ŠARM EL ŠEIK - Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je na samitu Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu, da Beograd bude domaćin samita 2011. godine, kada se bude proslavljala 50. godišnjica osnivanja tog Pokreta. Tadić je takođe zahvalio članicama pokreta, koje su u Generalnoj skupštini Ujedinjenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.