Tadić: Branim pravo RS na postojanje

Izvor: RTS, 08.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Branim pravo RS na postojanje

Za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana u BiH, ali branim pravo Republike Srpske na postojanje, izjavio predsednik Boris Tadić. Naglasivši da zločin nije počinjen samo nad Bošnjacima i samo u Srebrenici, Tadić je podsetio da se izvinio za zločine koje su počinili Srbi, ali da izvinjenja nije bilo ni od Bošnjaka, ni od Hrvata.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavnici naroda i građana u BiH, ali da se od njega ne može nikada očekivati da će dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske.

"Srbija nikad neće odustati od zaštite srpskog identiteta i kulture u BiH. Ne može se nikad od mene očekivati da ću izneveriti interese srpskog naroda, braneći prava Bošnjaka. Nikad ne možete očekivati od mene da ću dovesti u pitanje RS. Ja branim pravo RS na postojanje", istakao je Tadić u izjavi za sarajevsku nezavisnu TV stanicu "Hajat".

Tadić je ponovio da krivica za ratne zločine mora da bude individualna, jer će, u suprotnom, time biti opterećeni oni koji još nisu rođeni.

Naglasivši da zločin nije počinjen samo nad Bošnjacima i samo u Srebrenici, Tadić je podsetio da se izvinio za zločine koje su počinili Srbi, ali i da je tragao za izvinjenjem koje će neko uputiti njegovom narodu.

"Ali, izvinjenja nije bilo ni od Bošnjaka, ni od Hrvata", konstatovao je Tadić i naveo da je u interesu srpskog naroda i Srbije očuvanje vlastitog identiteta i kulture u BiH.

Tadić, takođe, smatra da je hronična boljka nacionalnog pitanja na prostoru bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana "apsolutna nesposobnost da se sagledaju legitimni interesi i potrebe drugog i da se one uvek sagledavaju polazeći od sebe".

"Svi smo skloni da vidimo samo sebe kao žrtvu, a drugog kao nekog ko nas ugrožava. Osećajući se neprestanom žrtvom ne možemo uopšte da živimo normalno danas, a pogotovo nećemo moći sutra i prekosutra. Našu decu opterećujemo nečim što je sasvim izlišno, čak veoma kontraproduktivno", kaže Tadić.

Beograd ne daje instrukcije Dodiku

Prema Tadićevom mišljenju, revizija Dejtonskog sporazuma moguća je samo ukoliko na to pristanu predstavnici naroda i građana u BiH.

Predsednik Srbije je naglasio da ni Beograd ni on lično ne daju nikakve instrukcije predsedniku Vlade RS Miloradu Dodiku, niti da on dolazi po njih.

"Dodik je svoj čovek koji je dobio veliki broj glasova i koji zna šta je njegova odgovornost. On vodi politiku za koju je odgovoran. Mislim da je Dodik preretko u Beogradu i da sam je preretko u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru", dodao je Tadić.

O mogućnostima zajedničkog ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU, Tadić je rekao da bi time na svojevrstan način ponovo svi Srbi bili u jednoj državi, kao i svi Hrvati i Bošnjaci i tako bi ostvarili nacionalne interese.

"Nedvosmisleno je da većina u Evropi želi da mi postanemo članice EU. Ima država i političara koji i nisu baš veliki entuzijasti. Mi moramo da učinimo sve što je do nas i ako mi završimo naš deo posla veoma rastu šanse da brzo postanemo članice EU, u roku od pet do 10 godina", zaključio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Nikada neću dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009

SARAJEVO - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana u BiH, ali da se od njega ne može nikada očekivati da će dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske (RS)..."Srbija nikad neće odustati od zaštite...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Branim pravo RS na postojanje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana u BiH, ali da se od njega ne može nikada očekivati da će dovesti u pitanje Republiku Srpsku (RS).

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Branim pravo na postojanje RS

Izvor: Blic, 09.Feb.2009, 06:37

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana u BiH, ali da se od njega ne može nikada očekivati da će dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske.....„Srbija nikad neće odustati od zaštite srpskog identiteta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.