Tadić: Balkan ruši svoje zidove

Izvor: B92, Tanjug, 07.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Balkan ruši svoje zidove

Beograd -- Zapadni Balkan porušiće svoje "berlinske zidove" tek onda kada sve zemlje regiona postanu punopravne članice EU, smatra predsednik Srbije Boris Tadić.

U tom istorijskom trenutku biće zaokružen proces ujedinjenja Evrope, istakao je Tadić, na svečanosti povodom obeležavanja 20. godišnice pada Berlinskog zida u centru "Sava". Tek tada će dan kome su svi posvećeni, 9. novembar 1989. godine, dobiti puni smisao i političku dimenziju, ocenio je on.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nemačke Volfram Mas, je otvarajući svečanost "Dani Nemačke" poklonio predsedniku Srbije komadić Berlinskog zida, koji ga je tokom proteklih 20 godina pratio širom sveta. Mas je istakao da je padom Berlinskog zida, Nemačka posle najdubljeg pada dobila novu šansu.

"Devetog novembra, proslavićemo dvadesetogodišnjicu pada Berlinskog zida. Nakon što smo se suočili s našom prošlošću i izvukli neophodne pouke, uspeli smo da kod naših prijatelja i suseda pridobijemo toliko poverenja da smo nakon svrgavanja druge diktature na tlu Nemačke mogli da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše zemlje u saglasnosti sa svim našim susedima”, rekao je ambasador Nemačke Volfram Mas.

Predsednik Srbije je ocenio da pad Berlinskog zida, nije označio samo novi početak u nemačkoj istoriji, već je učinio mogućim ostvarenje vizije evropskog ujedinjenja, političkog i mirovnog projekta bez premca u novijoj svetskoj istoriji.

Tadić je dodao da je i Srbija 5. oktobra 2000. godine srušila svoje "berlinske zidove", koje je podigla razorna politka nedemokratskog režima tokom 90-ih godina.

"Danas, našim građanima predstoji uklanjanje još jednog zida u veoma bliskoj budućnosti, koji im je onemogućavao da se slobodno kreću i prisiljavao ih na dugo, ponižavajuće čekanje viza u redovima pred stranim ambasadama", navodi on.

"Čitav zapadni Balkan porušiće sve svoje 'berlinske zidove', tek onda kada sve zemlje našeg regiona postanu punopravne članice EU, a proces ujedinjenja Evrope biće u tom istorijskom trenutku do kraja zaokružen", kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

U okviru "Dana Nemačke", kojima se u Srbiji obeležavaju dve decenije pada Berlinskog zida, u beogradskom Centu "Sava" održan je gala-koncert.

Koncert je zamišljen kao multimedijalni spektakl, a u muzičkom delu programa izvedena su remek-dela nemačke klasične muzike: "Aleluja” iz Hendlovog oratorijuma Mesija, Bahova "Arija na G-žici”, Uvertira iz "Sna letnje noći” Feliksa Mendelsona, Šumanovo "Sanjarenje”, Uvertire iz Hamperdinkove opere "Ivica i Marica” i iz Vagnerove opere "Tanhojzer”, "O Fortuna” iz Orfove Karmine Burane i "Oda radosti” iz Betovenove Simfonije br. 9.

Život bez zidova biće motiv i tema brojnih predavanja, filmskog programa, uličnih performansa i drugih dešavanja u gradovima Srbije tokom sledeće nedelje.

Proslavi 20-to godišnjice pada Berlinskog zida pridružiće se i B92. Jutarnji program "Dizanje" sa Draganom i Goricom će se od 09. do 13. novembra emitovati iz Berlina.

Mas: Nemačka dobila šansu i uspela

Ambasador Nemačke u Srbiji Volrfram Mas ocenio je u centru "Sava" da je 2009. godina veoma značajna za Nemačku jer slavi 60 godina od nastanka Savezne Republike Nemačke i 20 godina od pada Berlinskog zida.

Pre 60 godina, rekao je Mas, naši protivnici, posle najtežeg pada u istoriji, dali su nam šansu. Nemačka se suočila sa prošlošću i uspela da pridobije poverenje i da nakon svrgavanja diktature u Nemačkoj ponovo ujedini svoje zemlje, rekao je Mas.

"Voleo bih svima da dam suvenir, da nas podseća na ovo veče, ali to nije moguće. Gospodine predsedniče, bila bi mi velika radost ako biste primili deo zida, obratio se Mas predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Mas je rekao da je on deo Berlinskog zida dobio pre 20 godina i da ne vidi bolji način da Tadić pamti ovo veče, nego da dobije komad tog zida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.