Svilanović: Srbija izvoznik regionalne stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Srbija izvoznik regionalne stabilnosti

Doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti je velik, poručio je danas generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, ističući da je važno da se vidi do koje mere je dijalog u Briselu pomogao Srbiji da izađe iz situacije gde se stalno upiralo prstom u nju i da dođe u situaciju da može da bude izvoznik stabilnosti.

"Suština je u tome što se promenio odnos prema susedima, odnos prema njihovim interesima koji je zasnovan na isključivom poštovanju i potrebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje", rekao je Svilanović za RTS, dodajući da je njegova uloga kao generalnog sekretara za regionalnu saradnju olakšana sa ovom vladom, jer kada je u pitanju odnos prema susedima to je isključivo pozitivan odnos.

Svilanović je naveo i da je Ministarski samit OEBS-a u Beogradu bio veliki događaj i da Srbija može da bude ponosna kako je organizovala jedan od najvećih skupova u ovoj godini u širokom evropskom prostoru.

Osvrćući se na govor premijera Srbije Aleksandra Vučića o stabilnosti, Svilanović je rekao da su neke teme u međunarodnim organizacijama jasne i da se najčešće kada se govorilo o ovim prostorima govorilo o problemu Kosova, o funkcionalnosti BiH, kao i o Makedoniji.

"Međutim, ovih dana se više ne govori tako, jer je kroz Briselski sporazum 1 i 2 definisan proces u kome traje dijalog Beograda i Prištine i više niko to ne uzima kao gorući problem na Balkanu i to je rezultat svega što se radilo prethodnih nekoliko godina i na to možemo da budemo ponosni", rekao je Svilanović.

Angažman Srbije kada je u pitanju funkcionalnost BiH u poslednje vreme je isključivo pozitivan, smatra Svilanović.

"Prva poseta ove vlade i premijera je bila je poseta Sarajevu i bila je veoma uspešna. U međuvremenu je bio u nekoliko navrata i u Sarajevu i u Srebrenici, što je dobro primljeno u široj javnosti, ne samo BiH, nego i izvan njenih granica", naveo je Svilanović.

Govoreći o tome odakle dolazi najveća opasnost za regionalnu stabilnost, Svilanović je rekao da je Vučić imao u vidu i Kumanovo, jer je to događaj koji je malo ostao po strani, a u stvari je bio dramatičan događaj zbog toga što je blizu juga Srbije i Kosova i otuda zabrinutost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.