Izvor: B92, 25.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Nemačka podržava nezavisnost Kosova

Beograd -- Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je u četvrtak da je Nemačka u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija blokirala svaki pokušaj SCG da nasilje nad kosovskim Srbima bude jasno formulisano. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, Svilanović je ocenio da Nemačka vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova, ali da to ne radi samo u svoje ime. "Neke evropske zemlje su u SB UN blokirale argumente koji su izneti, konkretno Nemačka. Učešće Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kosovskoj krizi je velika tema, a očigledno je da u ovom trenutku naši i njihovi interesi nisu identični. Autor nemačke politike u odnosu na Kosovo i ovaj deo sveta je Šefer, savetnik ministra inostranih poslova nemačke Joške Fišera. On ovih dana dolazi u Srbiju i to će biti prilika da se razgovara. Dijalog mora da bude nastavljen, ali pozicije moraju biti jasnije nego što su bile. Mislim da Nemačka ne govori samo u svoje ime. U razgovorima koje sam ja poslednjih godina vodio primetna je odlučnost u zastupanju nezavisnosti Kosova, to je moja ocena njihove politike, ali oni se s tim neće složiti i ovo što ja sada govorim oni će doživeti dramatično", kaže Svilanović.

Svilanović je rekao da je Nemačka prvi spoljno-trgovinski partner SCG i da je reč o zemlji s kojom treba imati prijateljske odnose. On je je rekao da očekuje da će Nemačka promeniti svoje stavove u vezi s Kosovom i da neki signali, poput poslednjeg razgovora s Fišerom, govore tome u prilog.

Ceo intervju iz emisije "Kažiprst" možete da pročitate ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.