Izvor: B92, 24.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović, Mitreva i Pasi za dalji razvoj saradnje

Kriva Palanka -- Ministri inostranih poslova SRJ, Makedonije i Bugarske Goran Svilanović, Ilinka Mitreva i Solomon Pasi, izrazili su u nedelju zadovoljstvo postavljanjem granične piramide na tromeđi tih zemalja i ocenili da će taj čin doprineti daljem razvoju dobrosusedskih odnosa. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u makedonskom manastiru Joakim Osogovski, kod Krive Palanke, Svilanović je rekao da je postavljanje granične piramide korak dalje u međudržavnoj saradnji i da predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << olakšavajuću okolnost za sve ljude koji žive na tom području.

Upitan da komentariše osporavanje demarkacije granice u delu prema Kosovu, Svilanović je rekao da je dogovor između SRJ i Makedonije o državnoj granici međunarodno priznat i da će u nastavku procesa demarkacije granica, ukoliko bude potrebno, biti uključen i UNMIK. Svilanović je na makedonskom jeziku naglasio i da je SRJ za resavanje problema svih ljudi koji žive na tom području, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Makedonska ministarka inostranih poslova Ilinka Mitreva takođe je naglasila da su Makedonija i SRJ postigle međunarodno priznat dogovor o granici i dodala da će o pitanju granica razgovarati samo u okvirima tog dogovora.

Šef bugarske diplomatije Solomon Pasi, takođe je pozdravio postavljanje granične piramide na tromeđi SRJ, Makedonije i Bugarske, navodeći da na to gleda kao na mogućnost daljeg poboljšanja saradnje među susedima i u regionu. Granični kamen postavljen je na tromeđi SRJ, Makedonije i Bugarske u blizini mesta Gradište, 90 kilometara severoistočno od Skoplja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.