Izvor: B92, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Još nije bilo reči o dolasku američkih trupa

Brisel, Beograd -- Pentagon ima spremne planove da deo trupa u Nemačkoj prebaci u zemlje istočne i jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju i Crnu Goru. Cilj je poboljšanje operativnosti jedinica koje mogu biti upotrebljene u Srednjoj aziji i na Bliskom istoku i još bolje obezbeđenje "balkanskog zaleđa" za globalnu bitku protiv terorizma, tvrde dobro obavešteni diplomatski izvori u Briselu koji su Beti preneli da bi za te potrebe bile "krajnje funkcionalne" baze SAD u zemljama na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugu i istoku Evrope. Vidljivo jačanje diplomatske, vojne, pa i ekonomske saradnje SCG i SAD svedoči o rešenosti Vašingtona da na Balkanu uspostavi čvrsta uporišta i nađe pouzdane saveznike za obuzdavanje svake moguće terorističke opasnosti.

Ministar inostranih poslova SCG Goran Svilanović kaže da su do sada samo eksperti govorili o tome da SAD žele da svoje trupe prebace u Srbiju i Crnu Goru. "Ni na jednom od sastanaka na kojima sam ja učestvovao nikada nije bilo govora o tome. Da li će to pitanje uskoro biti otvoreno ne znam, ali vas uveravam da do sada o tome nije bilo reči na političkom nivou", kaže Svilanović. "Koliko je meni poznato, neke o zemalja iz okruženja su pokazale interes da na svojoj teritoriji imaju baze, prvo zato što se tako osećaju bezbednije,a drugo, to je dosta profitabilan posao. Ali, ostavimo da prvo o tome govore eksperti. Na političkom nivou o tome nikad do sada nije bilo reči, a kada o tome budemo govorili eventualno možemo dotaći i pitanje kakav će biti naš stav, ali nikada na političkom nivou ta tema nije dodirnuta", kaže Svilanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.