Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi u kampanju za hapšenje Ratka Mladića

Svi u kampanju za hapšenje Ratka Mladića

Vuk Drašković, šef diplomatije, traži od čelnih ljudi Srbije ubedljivu i javnu medijsku kampanju za pronalaženje i izručenje optuženih u Hag. On je ponovio da za tu kampanju nije potreban nikakav operativan plan hapšenja optuženih.

- Tražim od svih da građanima pruže uverljive činjenice da svi oni koji skrivaju optužene i pružaju im političku, medijsku, finansijsku ili bilo koju drugu pomoć to čine isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa ciljem da Evropa odbaci Srbiju i da propadnu napori da Kosovo ostane u državnim okvirima Srbije - poručio je Drašković za 'Blic'. Pokrećući prvi, kako kaže neophodnu medijsku kampanju, Drašković zahteva da se detaljno građanima Srbije kaže za šta su sve begunci optuženi, te da se javnosti predoči dokument o srebreničkom maskaru koji je pripremila Komisija za pomirenje RS.

- Pitajmo narod da li je moralna i hrišćanska dužnost da osudi zločine i počinioce ili da ih podrži - kaže Drašković pitajući: 'Sme li narod koji je bio žrtva genocida da brani one koji su Srbe u očima sveta predstavili kao naciju slepih ubica'.

On ocenjuje da bi Srbija, da su begunci izručeni Hagu pre dve godine, bila pred vratima EU, standard i zaposlenost bili bi uvećani 30 odsto, a pitanje da li će Kosovo ostati unutar granica Srbije ne bi se ni postavljalo.

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar rekao je komentarišući Draškovićevu izjavu da u Vladi ne postoji politička volja za saradnju s Hagom, da je Vlada rešena da taj posao okonča.

- Politička volja za saradnju sa Tribunalom postoji od dana kada je Vlada formirana. To najbolje potkrepljuje podatak da se tokom mandata ove vlade 16 optuženih dobrovoljno predalo. Takođe, akcioni plan je jednoglasno usvojen na sednici Vlade - kaže Lončar.

N. M. Jovanović - I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.