Svi treba da se okupe na konferenciji u Sarajevu

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi treba da se okupe na konferenciji u Sarajevu

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je da na konferenciji Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koja treba da bude održana krajem maja, ili u junu, u Sarajevu, treba da se okupe sve strane, uz uvažavanje medjunarodnog prava i svih osetljivih pitanja.

Španija, predsedavajući EU, priprema konferenciju EU-zapadni Balkan "sa idejom da sve strane učestvuju na tom skupu u duhu dobre medjusobne saradnje", izjavio je sinoć u Briselu Moratinos, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će datum održavanja tog skupa uskoro biti utvrdjen, preneo je radio Slobodna Evropa.

Na konferenciji o zapadnom Balkanu, održanoj u subotu na Brdu kod Kranja, nije došao predsednik Srbije Boris Tadić zbog nepoštovanja odluka Ujedinjenih nacija.

Srbija je, naime, tražila da predstavnici privremenih institucija iz Prištine mogu biti prisutni na skupu samo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kao Kosovo-UNMIK, što organizatori - Slovenija i Hrvatska - nisu prihvatili.

Predsednik EU Herman van Rompej i Moratinos, koji je trebalo da učestvuju na konferenciji u Sloveniji, takodje su saopštili da neće doći, pošto je Srbija otkazala učešće.

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane", rekao je Moratinos novinarima.

Prema njegovim rečima, cilj predsedništva EU jeste da svi učesnici konferencije budu u prilici da iznesu svoja mišljenja i stavove i nastave putem približavanja EU, uz jačanje odnosa i saradnje u regionu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.