Izvor: B92, 11.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o zločinu u Podujevu

Beograd -- Zaštićeni svedok na suđenju pripadnicima jedinice "Škorpioni", rekao je da su optuženi maltretirali civile u Podujevu 1999. i pucali u njih.

Svedok P1 rekao je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da su četvorica optuženih pripadnika jedinice "Škorpioni" Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja bili u dvorištu kada se zločin dogodio i da je čuo Đukića i Medića kako viču: pobij to, šta se čeka, uza zid! >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Video sam civile da izlaze iz kuće u koloni. Prvi je išao stariji čovek, za njim dve žene sa decom u naručju, pa devojčica i dečak. Bilo je ludilo Đukić i Medić i Saša Cvjetan su vikali: šta se čeka, pobij to, uza zid", posvedočio je on.

Cvjetan je pre tri godine zbog zločina u Podujevu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, a kako je naveo svedok, u dvorištu su bili i Goran Stoparić, izvesni Miloš i osoba pod nadimkom Sarma.

Jedan pripadnik "Škorpiona", prema rečima svedoka, izveo je iz dvorišta starijeg čoveka koji je jecao: "Nemoj, tako ti Boga, platio sam 3.000 maraka za svoj i život moga sina", ispričao je svedok navodeći da je sa puškom uperenom u leđa čovek bio izguran na ulicu, ali da ne zna šta se dogodilo.

Svedok je ispričao da je video ženu kako kuka i priča nešto na albanskom. Bila je crvena u licu i pocepane odeće.

"Odjednom je počela da vrišti. Tada sam video jednog pripadnika Škorpiona kako navlači pantalone i pitao me ljutito šta pričas sa tom ". Onda je uhvatio tu ženu za kosu i udarao je o zid. Zatim je ispalio dva hica", rekao je on, navodeći da ne zna ime tog "Škorpiona", osim da je imao plavu kosu i da je iz Niša.

Civili su iz dvorišta izvedeni na ulicu, a onda se opet čulo: "vraćaj to, pobij", ispričao je svedok navodeći da je video optužene Dragana Medića, Dragana Borojevića i Miodraga Šolaju kako drže puške uperene u civile, nakon čega je počela pucnjava.

Kada se sve završilo došli su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i komandant Zoran Simović koji je psovao i pitao ko je to uradio, na šta su Dragan Medić i Saša Cvjetan

odgovorili: "Šta te boli ". došli smo ovde da završavamo posao".

Zatim je stigao komandant "Škorpiona" Slobodan Medić i rekao: ne mogu nigde da vas pustim uvek napravite neko " Stigli su lekari i tada je neko rekao da ima preživele dece, ispričao je svedok navodeći da je odmah stigla naredba da napuste Podujevo.

Po optužnici četvorica pripadnika jedinice "Škorpioni" terete se da su u dvorištu porodice Gaši u Podujevu, 28. marta 1999. godine pucali u 19 civila među kojima je bilo žena i dece, a komanda MUP-a je odmah posle događaja pripadnike "Škorpiona" povukla s Kosova.

Tokom današnjeg saslušanja između dela sudnice u kojoj se nalazio svedok i dela gde sedi publika bila je postavljena zavesa kako se ne bi video njegov lik.

Zašticeni svedok je kazao da su "Škorpioni" bili "skupina bande" i da je on prisilno mobilisan po naredbi Slobodana Medića koji je zbog zločina u Trnovu, u BiH, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

"Ja sam svestan da su to opasni ljudi. Oni nikada nikome nisu opraštali i svako ko se zameri njima završi sa metkom", rekao je svedok, navodeći da je dobijao pretnje od braće Slobodana i Dragana Medića.

On je ukazao sudskom veću da trenutno nema nikakvu zaštitu i da se plaši za svoj i život njegove porodice.

Svedok P1 će sutra nastaviti da svedoči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.